Introductie

GOLS Station, dat staat voor Geldersch-Overijsselsche Lokaal Spoorwegmaatschappij is een klein museum, gelegen in een voormalig spoorwegstation. Hier krijgen bezoekers een kijkje in het dagelijks leven dat zich afspeelde rond het openbaar vervoer in de jaren ’30 vorige eeuw. Locomotievendepots, het goederenverkeer naar en van het Ruhrgebied, draaischijven en oude verhalen over het spoortraject Twente, Achterhoek en Winterswijk worden aan de hand van een tentoonstelling en via een interactieve modelbaan belicht.

Ga naar de website van GOLS-station

Historie en populariteit

Daarnaast beschikt het museum over fotoalbums van vroegere stations en spoorlijnen. Op een begrijpelijke manier wordt de geschiedenis gepresenteerd van de spoorwegen in oostelijk Nederland. Voor kinderen zijn er kleurplaten en zij mogen zelf met modeltreinen rijden op de twee beschikbare modelspoorbanen van het GOLS Station.

Locatie

In 1881 werd de lokale spoorwegmaatschappij GOLS opgericht en in 1884 werd het beginpunt van de spoorlijn Station Winterswijk GOLS geopend. Een tijdelijke directiekeet was destijds verbouwd tot station. Deze werd gesloopt in 1907 en door het huidige station vervangen. In 1926 werd de spoorlijn opgeheven, omdat deze niet rendabel bleek te zijn. In 1936 werd het station gesloten en het treinverkeer ging daarna rijden via het station Winterswijk, gelegen aan de overzijde van het GOLS Station. Al meer dan 25 jaar houdt de Spoorweg-interessegroep de herinneringen van het GOLS Station in stand doordat zij het gebouw hebben omgebouwd tot klein museum. Jaarlijks nemen veel belangstellenden een kijkje in het museum.

Programma / activiteiten

Het GOLS Station is gelegen recht tegenover het huidige station in Winterswijk, een dorp gelegen in het meest oostelijke deel van de Achterhoek in de provincie Gelderland. Het museum is zodoende uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer, maar ook met eigen vervoer komt men hier gemakkelijk.

Museum het GOLS Station vertelt de geschiedenis van de spoorwegen uit de jaren 1920-1930 rondom knooppunt Winterswijk. Er bevindt zich een modelbaan waarop het spoorwegcomplex nauwgezet is nagebouwd, compleet met rijdende treinen en stations uit de naaste omgeving. Het museum beschikt over zeer veel foto’s, maar ook over gebruiksvoorwerpen, attributen en boeken.

Buiten bevindt zich een goederenwagen, een rangeerlocomotief en een seinpaal. Jaarlijks wordt er over een bepaald onderwerp een thematentoonstelling georganiseerd, gericht op de spoorwegen, het openbaar vervoer, de industrie of de textielindustrie. Ook bijzondere modelvliegtuigen en blikken speelgoed kunnen aan de orde komen.

Tijdens de wintermaanden worden er in de eigen bioscoop filmavonden georganiseerd die betrekking hebben op alles wat te maken heeft met het spoorweggebeuren. Van oude stoomlocomotieven uit Duitsland tot aan moderne diesellocomotieven uit de Verenigde Staten. GOLS Station is een ware spoorweg belevenis voor jong en oud.

Stats & tags


Winterswijk, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling