Introductie

Kaas, kaas en nog eens kaas. In binnen- en buitenland staat Gouda bekend als een echte kaasstad. En logisch natuurlijk, want weinig Nederlandse kazen spreken zo tot de verbeelding als de kaas uit de stad aan de samenvloeiing van de Gouwe en Hollandse IJssel. Goudse kaas is een begrip over de hele wereld. En wie met eigen ogen wil zien hoe dat zo gegroeid is door de loop der jaren doet er verstandig aan Gouda in de zomermaanden op donderdag te bezoeken. Dan vindt namelijk de traditionele kaasmarkt plaats. Maar ook op andere dagen en in andere seizoenen is een bezoek aan Gouda de moeite meer dan waard.

Ga naar de website van Gouda

Historie en populariteit

Gouda kent een rijke geschiedenis. Stille getuige van deze roemruchte historie is het grote aantal prachtige Rijksmonumenten in de stad, waarvan het prachtige stadhuis, één van de oudste gotische bouwwerken van ons land, de bekendste is. In 1139 wordt Gouda voor het eerst vermeld. Een oorkonde van de bisschop van Utrecht spreekt van Golda, de Latijnse benaming voor de stad. De verbinding van de Gouwe met de Oude Rijn door de aanleg van een kanaal luidt de groei in van Gouda. In 1272 krijgt de stad stadsrechten. Gouda ontwikkelt zich onder andere als kaascentrum. En wanneer het nabijgelegen Schoonhoven eveneens rechten verleend krijgt om kaas te verhandelen ontstaat er een heuse kaasoorlog, die uiteindelijk in het voordeel van de Gouwenaars beslecht wordt.

Bezienswaardigheden

Gouda kent vanwege zijn lange geschiedenis een groot aantal bezienswaardigheden. Het eerder genoemde stadhuis is er daar één van. De meest bezochte is echter de Sint-Janskerk, waarvan de bezoekers vooral geïnteresseerd zijn inde prachtige reeks gebrandschilderde glazen. De Sint-Janskerk staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. MuseumgoudA trekt jaarlijks rond de 40.000 bezoekers. Het museum herbergt het nationaal farmaceutisch museum, alsook een uitgebreide collectie altaarstukken uit de zestiende eeuw, negentiende-eeuwse schilderijen en hedendaagse kunst.

Evenementen

Dat kaas het belangrijkste ingrediënt is voor het belangrijkste evenement in de stad zal niemand verwonderen. Iedere donderdag van medio juni tot eind augustus wordt achter het stadhuis de traditionele kaasmarkt georganiseerd. Overigens krijgen ook de andere ambachten waar Gouda beroemd mee is geworden aandacht op deze kaasmarkt, zoals stroopwafels, kaarsen, klompen en karnemelk. Een andere traditie is ‘Kaarsjesavond’, waarbij de ramen van alle gevels rondom de markt verlicht worden door kaarslicht. Uiteraard geldt dit ook voor de ramen van het prachtige stadhuis.

Stats & tags


Gouda, Zuid-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling