Introductie

De kaas uit Gouda is niet alleen in ons land bekend, maar ook ver buiten onze landsgrenzen. En ook de Goudse kaarsen hebben een goede reputatie. Hoe deze typische stadsproducten gemaakt worden, ontdekt u in het Goudse Kaas- en Ambachtenmuseum in de Goudse Waag. En natuurlijk kunt u hier ook een stukje echte Goudse kaas proeven of leuke souvenirs kopen voor thuis.

Ga naar de website van Goudse Waag

Historie en populariteit

In 1668 ontwierp architect Pieter Post het waaggebouw in Gouda. Eerder had hij de Waag in Leiden ontworpen. De Goudse Waag werd zijn laatste opdracht, want een jaar later overleed hij. Als versiering kreeg het Goudse waaggebouw een reliëf van Bartholomeus Eggers. Ook besloot Post de wapens van vier Goudse burgemeesters aan te brengen: de wapens van Jacob Bonser, Donatus van Groenendijck, Gerard Sterre en Floris Cant. De eerste verdieping van de Goudse Waag werd gebruikt om de Goudse producten te wegen, waaronder de kaas. Tot 1907 werd de bovenverdieping van het waaggebouw gebruikt als wapenkamer door de schutterij, die de verdieping huurde. De kaas uit Gouda werd wereldberoemd en vanaf 1850 werden er geen andere producten meer gewogen in de Goudse Waaf. In het waaggebouw is sinds 1995 het Goudse Kaas- en Ambachtenmuseum gevestigd, met Uniekaas als hoofdsponsor.

Locatie

Het Goudse Kaas- en Ambachtenmuseum is sinds 1995 gevestigd in de Goudse Waag aan de Markt, tegenover het stadhuis. In dit historische pand uit 1668 werden vroeger de producten gewogen, zodat de hoogte van de belasting kon worden bepaald. Vanaf het treinstation van Gouda loopt u in ongeveer 5 minuten naar het marktplein. Als u met de auto komt, kunt u uw voertuig parkeren in de parkeergarage Nieuwe Markt of op het parkeerterrein Schouwburgplein of Klein Amerika. Vanaf deze parkeergelegenheden is het nog een paar minuten lopen naar de Goudse Waag.

Programma / activiteiten

Ontdek de bijzondere kaashistorie tijdens een bezoek aan de Goudse Waag. In dit prachtige monumentale pand vindt u een museum en een winkel. In het Goudse Kaas- en Ambachtenmuseum vertelt een deskundige gids u alles wat u altijd al heeft willen weten over de Goudse kaashistorie. En natuurlijk vertelt de gids u ook hoe kaas wordt gemaakt. En ook de andere typisch Goudse ambachten worden niet vergeten, zoals het maken van Goudse kaarsen en plateelschilderen. In het museum worden regelmatig demonstraties gegeven van de vroegere ambachten. Op de begane grond van het waaggebouw vindt u een gezellige winkel met uiteraard echte Goudse kazen en leuke Hollandse souvenirs. In de winter is de Goudse Waag gesloten, maar kan het gebouw wel worden gehuurd voor een receptie, vergadering of borrel.

Stats & tags


Gouda, Zuid-Holland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling