Introductie

Wie een wandeling maakt door het pittoreske Brabantse Grave zal zich direct bewust worden van de lange historie van het vestingstadje. Het was de Nederlandse edelman Herman van Cuijck die rond 1138 met de bouw van zijn burcht de basis legde voor wat nu bekend staat als Grave. Grave groeide snel om de burcht heen en al in 1233 kreeg het vestingstadje aan de Maas stadsrechten. Wat volgt is een roerige geschiedenis van belegering en ontzet. De laatste belegering vindt plaats in 1814, waarna een periode van rust volgt die tot op de dag van vandaag voort duurt. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog blijft Grave relatief gespaard en daarmee blijft het historische karakter van het vestingstadje gespaard voor de volgende generaties. Een prachtig overzicht van de ontwikkeling van Grave vind je in het Graafs Museum.

Ga naar de website van Graafs Museum

Historie en populariteit

De hobby van de Graafse amateurarcheoloog Martien Koolen vormde in 1977 het begin van het Graafs Museum. In de loop der jaren had Koolen een dermate grote verzameling archeologische voorwerpen uit de historisch rijke gronden in en rond Grave opgegraven, dat zijn huis te klein werd om nog langer als opslagplaats te dienen. Via het stadhuis, de kerk en de Lomberdstraat vond het Graafs Museum onderdak in het huidige onderkomen: de Hampoort, een bijzonder poortgebouw dat tot diep in negentiende eeuw deel uit maakte van de vestingwerken. Met dit gebouw heeft het museum een meer dan passende locatie gevonden.

Locatie

Grave is de moeite van het bezoeken meer dan waard. De 130 Rijksmonumenten die het stadje rijk is geven de bezoeker het gevoel terug in de tijd te stappen. De Protestante en Sint-Elisabethkerk, de Hampoort en Maaspoort, het Arsenaal en het oude stadhuis zijn stuk voor stuk prachtige bezienswaardigheden.

Programma / activiteiten

Naast de vaste tentoonstelling, die de geschiedenis van Grave vertelt, vinden er ook regelmatig wisselende exposities plaats. Op de website van het Graafs Museum vind je een actueel overzicht van lopende en komende exposities.

Stats & tags


Grave, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling