Introductie

Altijd al willen weten hoe een drukpers werkt of hoe vroeger een krant werd gedrukt? Breng een bezoekje aan het Grafisch Museum in Groningen. Hier vindt u naast historische drukpersen bijvoorbeeld ook loden letters, zetmachines en drukkersgereedschap.

Ga naar de website van Grafisch Museum Groningen

Historie en populariteit

Vanwege allerlei technische vernieuwingen werden in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw veel oude grafische machines en apparatuur vervangen. Zonde, vond de heer De Poel, directeur van een clichéfabriek in Groningen. In 1975 richtte hij de Vereniging tot Behoud van Grafische Machines op. Deze vereniging werd later de Stichting Grafisch Museum Groningen genoemd. Het museum werd in 1991 geopend voor het publiek in een oud schoolgebouw, ontworpen door architect Bouma. In een strategisch plan voor de jaren 2013 tot 2016 heeft het museum zich als doel gesteld het beste grafische museum van Nederland te worden. Het museum trekt nu nog zo’n 7.000 bezoekers per jaar, maar hoopt na een verhuizing in 2016 jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

Locatie

Het Grafisch Museum Groningen ligt op loopafstand van het Centraal Station. In de omgeving van het museum is voldoende parkeergelegenheid tegen betaling.

Programma / activiteiten

De collectie van het Grafisch Museum is grotendeels afkomstig uit Groningen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld de inventaris van clichéfabriek De Poel bewonderen, maar ook originele voorwerpen uit de werkplaats van de bekende drukker H.N. Werkman. Het museum heeft daarnaast verschillende zetmachines, drukpersen en allerlei drukgereedschap. De meeste machines draaien nog steeds! In het museum kunt u een demonstratie zien. In het atelier van het museum worden regelmatig cursussen, teamuitjes, workshops en kinderfeestjes georganiseerd. Wilt u zeker weten dat u niets van de collectie mist? Maak dan een afspraak voor een rondleiding, eventueel aangevuld met een workshop Werkmantechnieken.

Stats & tags


Groningen, Groningen, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling