Introductie

Het Grenslandmuseum is een museum dat niet alleen aan de grens is gevestigd, maar eveneens een tentoonstelling over het werken en wonen in de grensstreek presenteert. Het museum is ondergebracht in het oudste pand van Dinxperlo dat dateert uit 1787. Voordat de grenzen in 1993 werden opengesteld, hadden Dinxperlo in Nederland en Suderwick aan de andere kant van de grens in Duitsland veel te maken met de douane vanwege hun unieke ligging.

Ga naar de website van Grenslandmuseum

Historie en populariteit

De verzameling bestaat uit onder andere in beslag genomen uniformen, wapens, drugs, documenten, Duits noodgeld en andere voorwerpen zoals een bontjas van een beschermde diersoort. Bezoekers krijgen in het Grenslandmuseum een goed beeld van het dagelijks leven van vroeger.

Locatie

Het Grenslandmuseum heeft haar deuren voor het eerst opengezet in 1985. De grens zelf is al vrij oud. Deze liep hier al in de vroege middeleeuwen, toen nog graafschapsgrenzen zonder enkele betekenis. In 1766 kwamen de eerste grensstenen, ook hier nog zonder grenswacht of afsluiting. In 1816 ontstonden er regels op in- uit- en doorvoer en in 1849 kwam de Vreemdelingenwet tot stand.

Programma / activiteiten

Door alle regeltjes ontstonden smokkelroutes met sluikhandel. Er is veel verzameld en in beslag genomen gedurende de periode van de grenssluiting. Surveillerende douane ambtenaren waren een vertrouwd straatbeeld. Tot 1 januari 1993. Vanaf die tijd behoren alle herinneringen tot het verleden en zijn zij nu te zien in het Grenslandmuseum. Veel belangstellenden komen hier dan ook graag een kijkje nemen.

Het Grenslandmuseum is gelegen in Dinxperlo, gemeente Aalten in de provincie Gelderland. Het museum kent beperkte openingstijden van april tot en met oktober, maar is op afspraak voor belangstellenden en groepen het hele jaar geopend. Het museum is goed met eigen vervoer bereikbaar.

Het Grenslandmuseum geeft een goede indruk van het leven dat plaatsvond aan weerskanten van de grens. Aan de hand van onder meer foto’s uit de Tweede Wereldoorlog is goed te zien dat in beide grensdorpen, Dinxperlo en Suderwick het leven anders verliep dan in de rest van Duitsland. De collectie omvat in beslag genomen goederen, maar ook voorwerpen die zijn gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog door Russische krijgsgevangenen zoals smokkelklompen en wandelstokken.

Regelmatig zijn er wisselexposities in het museum te zien waarbij de filosofie en het museale karakter van het museum nooit uit het oog wordt verloren. Voor scholen is er eveneens veel lesmateriaal beschikbaar, ook voor afstudeerprojecten. Het verleden mag niet worden vergeten en daarom is het Grenslandmuseum een boeiend uitje voor iedereen.

Stats & tags


Dinxperlo, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling