Introductie

Het Groninger Museum, gelegen op een historische locatie in het water behoort tot één van de meest opzienbarende designs in Nederland. Het museum is in het bezit van een eeuwenoude historische collectie van onder meer porselein uit binnen-en buitenland, archeologische vondsten en kostuums. Maar ook hedendaagse, moderne kunst is hier te vinden.

Ga naar de website van Groninger Museum

Historie en populariteit

In 1894 is het Groninger Museum opgericht. In 1994 verhuisde het museum naar de huidige locatie, welke is gelegen op een kunstmatig eiland in het Verbindingskanaal. Dankzij een gift van de Gasunie aan de stad Groningen, dit vanwege het feit dat het bedrijf 25 jaar bestond, kon deze schitterende locatie worden gebouwd voor het museum. Op 29 oktober 1994 opende het Groninger Museum hier dan ook de deuren en niet alleen als omhulsel voor kunst, maar eveneens zelf als kunstwerk. Het museum is in feite een kunstwerk op zich, midden in de stad. Met deze nieuwe uitstraling heeft het museum hoge ogen gescoord, want sinds de opening in 1994 hebben al meer dan 3.732.000 bezoekers een bezichtiging aan het Groninger Museum gebracht. Door de gigantische successen heeft het museum op 12 april 2010 de deuren opnieuw gesloten voor een complete herstructurering. Op 18 december 2010 zijn de deuren weer open voor publiek.

Locatie

Het Groninger museum is gelegen tegenover het Centraal Station van Groningen. Hier bevindt zich eveneens het busstation, waardoor het museum zeer goed met het openbaar vervoer is te bereiken. Wie met de auto komt, kan de auto het beste parkeren aan de stadsrand en voordelig met de P+R Citybus naar hartje centrum reizen.

Programma / activiteiten

Het Groninger Museum bestaat uit drie delen, die los van elkaar worden verbonden door gangen. Een deel laat onder meer tentoonstellingen zien van onder andere de Groninger kunstenaarsvereniging de Ploeg en een collectie Oosterse keramiek. Een tweede deel laat de gouden depot toren, de ruim dertig meter hoge goudkleurige toren in het midden, ontworpen door Alessandro Mendini zien. Dit is het hart van het museum ofwel de schatkamer met de kostbare bezittingen. In het derde deel kan men wisselende tentoonstellingen over beeldende kunst bezichtigen en hier bevindt zich eveneens de eigen collectie van het Groninger Museum. De vele tentoonstellingen laten regionale geschiedenis, hedendaagse kunst, porselein, oude beeldende kunst, fotografie, mode en vormgeving zien. Door het gevarieerde presentatiebeleid wordt zodoende veel aandacht besteed aan zowel nationale- en internationale ontwikkelingen als aan regionale trends.

Stats & tags


Groningen, Groningen, Nederland
Musea, Stedelijke Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling