Introductie

De Grote Kerk Edam, ofwel de Sint Nicolaaskerk is in Nederland de grootste hallenkerk. Alleen al de 31 originele gebrandschilderde ramen in renaissance stijl en het 17e eeuwse eiken interieur zijn een bezienswaardigheid op zich. Geregeld organiseert de kerk wisselende exposities, kunstwerken van bekende nationale- en internationale kunstenaars.

Ga naar de website van Grote Kerk Edam

Historie en populariteit

Bezoekers kunnen naast het bezichtigen van de Grote Kerk Edam tevens de toren beklimmen, alwaar men onderweg de twee grote klokken tegenkomt en waar men eenmaal boven wordt getrakteerd op een schitterend uitzicht op Edam-Volendam, het IJsselmeer en de Zeevang.

Locatie

De Grote Kerk Edam is een hallenkerk, gebouwd in laat-gotische stijl. De kerk dateert uit de 15e eeuw en werd na verwoesting door een brand door grote schenkingen snel weer hersteld. De 32 prachtige gebrandschilderde glazen, uitgevoerd in renaissance stijl, stammen uit de periode 1602-1627. Tot 1830 werd er eveneens begraven in de kerk. Maar, omdat Napoleon dit verbood werd er na die tijd op het monumentale kerkhof begraven. Dit kerkhof grenst aan de Grote Kerk Edam. De kerk heet jaarlijks vele bezoekers welkom.

Programma / activiteiten

De Grote Kerk Edam is gelegen in Edam, provincie Noord Holland, op circa 30 minuten auto afstand vanaf Amsterdam. De kerk is prima met eigen vervoer te bereiken. Er zijn diverse grote parkeermogelijkheden aanwezig en wie met het openbaar vervoer komt, op slechts 2 minuten loopafstand is een bushalte gelegen.

De Grote Kerk Edam biedt rondleidingen onder leiding van een deskundige gids. Bezoekers krijgen een goed beeld van de historie van de kerk en uitleg over alle bezienswaardigheden en de verschillende exposities. Daarnaast kunnen zij de toren beklimmen en genieten van een schitterend panorama uitzicht.

De kerk organiseert naast diverse wisselende tentoonstellingen ook geregeld activiteiten en vanwege de middeleeuwse entourage in combinatie met de eigentijdse voorzieningen is de Grote Kerk Edam een prachtig gebouw voor evenementen en feesten, waaronder bruiloften.

Stats & tags


Edam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling