Introductie

De Grote Kerk Monnickendam, ofwel de Sint Nicolaaskerk is een hallenkerk die vanuit de wijde omtrek is te zien. De toren, een rijksmonument, staat aan de rand van Monnickendam en in de kerk bevindt zich een hoofdorgel, een koororgel en een kistorgel. De drie breuken van de kerk, de midden- en zijbreuken, refereren aan de drie-eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. De Grote Kerk Monnickendam is een imposante toren om te beklimmen en te bezichtigen.

Ga naar de website van Grote Kerk Monnickendam

Historie en populariteit

Door het snel groeiende Monnickendam werd eind 14e eeuw besloten een nieuwe kerk te bouwen. Men koos als locatie de rand van de stad, dit om het gebouw tegen eventuele stadsbranden te beschermen. Het bouwen van de kerk nam ongeveer 250 jaar in beslag en in 1644 was ze gereed. In 1572 werd de kerk al ingericht als gereformeerde kerk, omdat Monnickendam de zijde van Willem van Oranje koos. De grafstenen dragen huis- of beeldmerken van families en personen. De kansel dateert uit 1695, het orgel stamt uit de 18e eeuw, de preekstoel uit 1826 en de gebrandschilderde ramen dateren uit de 20e eeuw. De Grote Kerk Monnickendam is een geliefde kerk bij vele mensen.

Locatie

De Grote Kerk Monnickendam is gelegen aan de rand van het monumentale stadje Monnickendam, in de gemeente Waterland, provincie Noord Holland. Goed te bereiken vanuit alle delen van het land.

Programma / activiteiten

Geregeld houdt de Grote Kerk Monnickendam een open dag. Bezoekers kunnen dan de toren beklimmen, de klok gaan luiden of een rondleiding volgen door 6 eeuwen historie. Voor kinderen is er dan een speurtocht en zij kunnen op zoek naar de schat.

Regelmatig zijn er wisselende exposities te bezichtigen in de kerk of kan men een bijzonder kerkconcert bijwonen. De ruimte van de kerk is tevens een bijzondere geschikte locatie voor onder meer taxaties, recepties, tentoonstellingen, congressen, concerten en bruiloften of begrafenissen. De Grote Kerk Monnickendam is toegankelijk voor een breed publiek.

Stats & tags


Monnickendam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling