Introductie

De Grote Kerk in Naarden, ook wel de Sint Vituskerk genoemd, geniet in ons land grote bekendheid vanwege de jaarlijks uitvoering van de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach op Goede Vrijdag. Dit jaarlijks terugkerend evenement wordt georganiseerd door de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast worden er in de Grote Kerk in Naarden met grote regelmaat concerten gegeven. En bovendien is de Sint Vituskerk ook nog in gebruik als ‘gewone’ kerk, met erediensten op iedere zondag. Maar de kerk is ook buiten deze evenementen en diensten om een bezoek meer dan waard. Een bezoek aan vestingstad Naarden is sowieso niet compleet zonder een blik in en om de Grote Kerk.

Ga naar de website van Grote Kerk Naarden

Historie en populariteit

Nadat Naarden in 1350 gesticht werd, werd al snel begonnen met de bouw van een stenen kerk. In 1380 werd de eerste steen gelegd en zestig jaar later was de bouw voltooid. Van de oorspronkelijke kerk is inmiddels alleen nog de 77 meter hoge toren over. Een toren die eeuwen dienst heeft gedaan als baken voor de scheepvaart. Na een grondige uitbreiding die startte in 1455 kreeg de Grote Kerk in 1479 zijn huidige vorm.

Locatie

De Grote Kerk is een van de meest markante bouwwerken van het vestingstadje. Maar de meeste bezoekers van Naarden komen toch vooral voor de perfect geconserveerde vestingwerken. Een goede manier om alles te weten te komen over Nederlandse vestingsteden en vestingstad Naarden in het bijzonder is een bezoek aan het Nederlands Vestingmuseum in de Noord-Hollandse plaats. Naast een schat aan informatie over de geschiedenis van Naarden en de Nederlandse vestingbouw, zowel in eigen land als in de overzeese gebieden, vind je hier ook alles over de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Nieuwe IJssellinie. Een bijzonder museum dat een goed inzicht geeft in de manier waarop onze voorouders zich verdedigden tegen de vijand.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door worden er diverse concerten gegeven in de Grote Kerk. Raadpleeg de website voor een actueel overzicht van de concertagenda.

Stats & tags


Naarden, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling