Introductie

Niemand minder dan Maarten van Heemskerck, een van Nederlandse grootste kunstschilders waarvan werken te bewonderen zijn in het Rijksmuseum, Museum Boijmans van Beuningen en de Hermitage in Sint Petersburg, tekende voor het ontwerp van het altaarstuk van de Grote of Sint Laurenskerk in Alkmaar. Het altaarstuk werd echter verkocht aan een kathedraal in Zweden en thans moet de Grote Kerk in Alkmaar het helaas doen met een replica. Maar ook de replica is het meer dan waard om een keer van nabij bekeken te worden. Evenals de graftombe van Floris V, het koorhek en de gotische banken en de twee orgels van de kerk.

Ga naar de website van Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Historie en populariteit

Reeds in de tiende eeuw wordt er melding gemaakt van een kerkje op de plek waar thans de Grote Kerk in Alkmaar staat. Meerdere malen werd de kerk op deze plek door brand verwoest, maar telkenmale verrees er weer een nieuwe, grotere en mooiere kerk. De bouw van de kerk zoals die er nu staat begon in 1470 en het duurde vijftig jaar eer de kerk voltooid was. Hetgeen overigens geen overdreven lange periode was in die tijd.

Locatie

Naast de Grote Kerk biedt Alkmaar een veelheid aan prachtige gebouwen, grachten, hofjes en andere historische bezienswaardigheden. De accijnstoren en de Waag zijn waarschijnlijk de bekendste. De Waag en het Waagplein vormen al jaren het toneel van de wereldberoemde kaasmarkt. Jaarlijks zien ruim honderdduizend mensen de kaasdragers aan het werk. Tegenwoordig vindt de kaasmarkt elke vrijdag tussen april en september plaats. De Waag herbergt tevens het Hollands Kaasmuseum, waar alles verteld wordt over zuivel, handel in zuivel en het leven op het platteland in de streek.

Programma / activiteiten

Het gehele jaar door vormt de Grote of Sint Laurenskerk in Alkmaar het decor voor tentoonstellingen, concerten en andere evenementen. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie over lopende en toekomstige exposities en de concertagenda.

Stats & tags


Alkmaar, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling