Introductie

Zou er een objectieve lijst bestaan van leukste steden van Nederland, Haarlem zou er bovenaan staan. De hoofdstad van Noord-Holland ligt op nog geen vijftien minuten van zowel strand als Amsterdam. Maar wie wil er nu naar strand of Amsterdam als je in Haarlem bent?

Ga naar de website van Haarlem

Historie en populariteit

Haarlem wordt al genoemd in een document dat dateert uit de tiende eeuw. En dat is goed te zien in het straatbeeld. De historische binnenstad van Haarlem is prachtig geconserveerd en herbergt een groot aantal mooie monumenten. De stad is maar liefst 1150 Rijksmonumenten rijk en staat daarmee zesde op de lijst van plaatsen met de meeste Rijksmonumenten. Een wandeling door Haarlem is daarmee een reis terug in de tijd.

Bezienswaardigheden

Als zesde monumentenstad van Nederland bezit Haarlem een enorme keur aan bezienswaardigheden. Maar niet alleen de vele monumenten, hofjes en nauwe steegjes maken een bezoek aan Haarlem de moeite waard. Ook de vele musea, galerieën en expositieruimten in de stad zijn stuk voor stuk bijzonder. De twee bekendste zijn het oudste museum van ons land, het Teylers Museum uit 1784 en het Frans Hals Museum, dat een grote collectie schilderkunst uit de Gouden Eeuw beheert. Alleen deze twee musea zijn al reden genoeg om Haarlem met een bezoekje te vereren.

Evenementen

Wie pretendeert één van de leukste steden van Nederland te zijn dient daar natuurlijk een goed gevulde evenementenagenda tegenover te stellen. En dat lukt Haarlem. De stad vormt op gebied van kunst en cultuur een bruisend centrum. Het evenementenseizoen wordt ieder jaar in april geopend met het Bloemenweekend, als onder andere het bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem trekt. Op 5 mei biedt de stad als provinciehoofdstad onderdak aan één van de grootste bevrijdingsfestivals van Nederland. Grote Nederlandse namen uit de wereld van de popmuziek doen Haarlem aan. De inwendige mens komt in augustus aan zijn trekken tijdens Haarlem Culinair. En tijdens Haarlem Jazz, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste gratis jazzfestival van Nederland, bestormen vele nationale en internationale jazz-acts de diverse podia. Oktober is in Haarlem de maand voor kinderen. In die maand zijn er veel culturele, creatieve en sportieve activiteiten voor de jongere garde. Sportief is sowieso een naam die bij Haarlem past, want ook de Haarlemse honkbalweek en de Haarlemse basketbalweek zijn onlosmakelijk verbonden met de stad. Even traditiegetrouw als het evenementenseizoen wordt geopend met het Bloemenweekend wordt het seizoen afgesloten met de Pieckparade en de Kerstmarkt.

Stats & tags


Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling