Introductie

De Haarlemse Hofjes zijn een echte toeristische trekpleister. Elk hofje, waar er ooit 40 van waren en nu nog circa 20 van over zijn, heeft zo zijn eigen bijzondere uiterlijk en verhaal. De hofjes zijn nog steeds bewoond, maar worden vandaag de dag tevens door vele bezoekers bezocht. Men kan dit zelfstandig doen of onder leiding van een gids. Maar ook als groeps- of bedrijfsuitje in combinatie met een GPS of step zijn de Haarlemse Hofjes een uitermate leuke bezichtiging. De Haarlemse Hofjes zijn te vinden in en net buiten het centrum van Haarlem en brengen bezoekers midden in de stad een oase van stilte.

Ga naar de website van Haarlemse Hofjes

Historie en populariteit

De Haarlemse Hofjes zijn gebouwd van de 13e tot de 19e eeuw. Het oudste hofje was het hofje van Bakenes, gesticht in 1395. Er waren stichtingshofjes, gildehofjes en kerkelijke hofjes en zij waren oorspronkelijk voor behoeftige ouderen bedoeld. De rijkere families stichtten hofjes in de 17e en 18e eeuw, vanwege het voortbestaan van hun familienaam in de naam van een hofje. Vandaag de dag is een groot aantal hofjes verdwenen. Een overgebleven poort markeert soms alleen nog waar ooit een hofje heeft gestaan.

Locatie

Veel bezoekers van de stad Haarlem bezoeken eveneens deze leuke historische Haarlemse Hofjes. Ze zijn het hele jaar gratis toegankelijk voor publiek met uitzondering van zon- en feestdagen.

Programma / activiteiten

De Haarlemse Hofjes zijn gelegen in en net buiten het Haarlemse centrum, provincie Noord Holland. Goed bereikbaar per auto alsook met het openbaar vervoer. De Hofjes zijn alleen overdag te bezoeken van maandag tot en met zaterdag.

Wandel langs de Haarlemse Hofjes en kom alles te weten over de historie van deze hofjes onder leiding van een gids. De mooiste hofjes worden geselecteerd en bezoekers komen alle ins- en outs te weten. Ook een digitale gids behoort tot de mogelijkheden.

De hofjes zijn eveneens bijzonder populair bij groepsuitjes. Tijdens een interactieve Hofjes tocht krijgt men vragen over de hofjes en over de geschiedenis. Men maakt op eigen gelegenheid op een gehele andere manier kennis met de hofjes. Daarnaast worden er jaarlijks ook verschillende evenementen georganiseerd in de Haarlemse Hofjes. Het festival met het Haarlems koren concert is er één van.

Stats & tags


Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling