Introductie

Het Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte neemt bezoekers mee terug in de tijd. Er is te zien hoe mensen hier vroeger, omstreeks 1960 woonden, leefden en werkten. Oude gebruiken komen hier allemaal weer tot leven. Er is een huiskapel te bezichtigen en er worden jaarlijks wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Daarnaast zijn er verschillende audio-visuele presentaties en is de bovenverdieping omgetoverd tot een thematisch ingerichte dorpslevenzolder met onder meer een brandspuit, schoollokaal, een bakkerij, oude ambachten, een melk- en kaashoek en een café met dorpswinkeltje. Voor kinderen is er een leuke, boeiende speurtocht beschikbaar in het Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte.

Ga naar de website van Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte

Historie en populariteit

Het Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte dankt zijn naam aan de vroegere eigenaar van een 13e eeuws kasteel. Dat kasteel raakte in verval, werd in 1816 afgebroken en is nu het nieuwe hart van Etten-Leur. Het museum is gevestigd in het Sint Paulushofje, dat is 1681 werd gesticht. Tussen 1960 en 1963 onderging het hofje een grondige restauratie onder toezicht van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. De lage huisjes liggen rondom een vierkant binnenhof dat weer met een plantsoentje is opgefleurd. Wie een bezoek brengt aan het bruisende Etten-Leur, mag een kijkje in Het Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte niet achterwege laten.

Locatie

Het Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte is gelegen in het hart van Etten-Leur in de provincie Noord Brabant. Het museum is goed met eigen vervoer te bereiken. Men kan betaald parkeren in de nabij gelegen parkeergarage. Wie met het openbaar vervoer komt, hoeft slechts 8 minuten te lopen vanaf het NS Station naar het museum.

Programma / activiteiten

Het Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte beschikt over een boerenkamer met meubels, huisraad, een bedstee en open haard. Daarnaast is er een huiskapel met kastaltaar en worden er regelmatig thematische wisselexposities georganiseerd. Op de zolder is een vaste tentoonstelling te zien over het gemengde boerenbedrijf. Bezoekers kunnen hier kennis maken met oude ambachten zoals de smid, klompenmaker, de was- strijkruimte, de rietdekker, de huisslachter en de bakker. Ook oude gereedschappen en werktuigen liggen hier tentoongesteld.

Daarnaast is er nog schoollokaaltje met oud speelgoed en oude kinderspelen. De herberg en het winkeltje laten de dorpssfeer uit vervlogen tijden op sprankelende wijze weer herleven in het Heemkundig Streekmuseum Jan Uten Houte.

Stats & tags


Etten-Leur, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling