Introductie

Heerenveen is vooral bekend als schaatshoofdstad van Nederland en misschien wel van de wereld. De overdekte schaatsbaan Thialf mag dan misschien wel niet de snelste baan ter wereld zijn, de gekte die er los barst wanneer er een Europees of Wereldkampioenschap schaatsen wordt verreden is ongeëvenaard. Maar Heerenveen is meer dan schaatsen alleen. Heerenveen is een levendige plaats, gelegen aan bos en water en daarmee een prettige bestemming, of je nu van water houdt of van wandelen, van winkelen of van sport.

Ga naar de website van Heerenveen

Historie en populariteit

Heerenveen is het eerste veenkanaaldorp van ons land. De naam Heerenveen is afgeleid van de Heeren van het veen. Dat waren de heren Van Dekema, Foeyts en Cuyck. Deze drie richtten in 1551, het ontstaansjaar van Heerenveen, een compagnie op met als doel het ontginnen van grote stukken land. Hiervoor werden twee kanalen gegraven, de Heeresloot en de Schoterlandse Compagnonvaart. En op de kruising van deze twee kanalen ligt nu nog steeds Heerenveen.

Bezienswaardigheden

Een bekend museum in Heerenveen is Museum Belvédère, het eerste Friese museum voor moderne en hedendaagse kunst. In 2004 opende niemand minder dan Hare Majesteit Koningin Beatrix dit bijzondere museum. Verrassend en veelzijdig is het Museum Willem van Haren. Een zolder vol nostalgie, de geschiedenis van landgoed Oranjewoud, in 1676 aangekocht door prinses Albertine Agnes van Oranje-Nassau, Heerenveens zilver, een multimediale maquette, hedendaagse kunst en nog veel meer valt er te zien te beleven in dit museum dat gevestigd is in de Heerenveense School, het centrum voor kunst en cultuur in Heerenveen.

Evenementen

Heerenveen kent een aantal jaarlijks terugkerende evenementen. Het leukste evenement vindt echter niet in Heerenveen plaats, maar even daarbuiten in Oudehorne en Nieuwehorne. Hier wordt ieder jaar het Flaeijelfeest georganiseerd, naar eigen zeggen het meest unieke plattelandsevenement van Nederland. Jaarlijks komen ruim 25.000 mensen af op het brede aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden die alles te maken hebben met het vroegere leven op het platteland. Streekein is een driedaags muziekfestival waarin vooral Nederlandstalig en oude rockmuziek centraal staan. Streekein wordt georganiseerd in Gersloot, even ten noordoosten van Heerenveen.

Stats & tags


Heerenveen, Friesland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling