Introductie

Net als veel andere Twentse steden speelt ook Hengelo een geringe betekenis in de vaderlandse geschiedenis. Maar toch is Hengelo uniek te noemen wat betreft ontwikkeling in het Twentse land. Want waar steden als Almelo en Enschede groot werden dankzij de textielnijverheid, was het in Hengelo juist de technische industrie die het dorp van weleer een stadse uitstraling gaf. En met die stadse uitstraling ontwikkelde ook het culturele leven zich er in rap tempo. Helaas had het feit dat Hengelo veel hoogwaardige technische industrie huisveste in de oorlogsjaren tot gevolg dat de stad met enige regelmaat werd gebombardeerd. De weinige historische gebouwen die de vele bombardementen wisten te doorstaan werden in de naoorlogse jaren gesloopt en in rap tempo vervangen door moderne gebouwen, hetgeen van Hengelo niet de mooiste plek op aarde maakt.

Ga naar de website van Hengelo

Historie en populariteit

Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland die kunnen zeggen dat ze reeds 75.000 jaar geleden bewoond werden. Hengelo is er een van. De vondst van een zogenaamde vuistbijl langs het Twentekanaal is hier het bewijs van. Overigens is de vuistbijl niet in Hengelo, maar in Natuurmuseum Natura Docet in Denekamp te bewonderen. Hoewel de plek al jaren bewoond is, bestaat het dorp Hengelo pas officieel sinds 1811. Echte groei kende Hengelo zoals gezegd tijdens de industriële revolutie.

Bezienswaardigheden

Hengelo biedt onderdak aan een groot aantal musea en expositieruimtes, waarbij bij een aantal uiteraard techniek een grote rol speelt. Het Electro Radio Nostalgie Museum laat de geschiedenis van de radio zien, terwijl Twents Techniekmuseum HEIM een beeld geeft van de ontwikkeling van de Twentse industrie.

Evenementen

Een groot aantal kleine en grote evenementen maakt van Hengelo een gezellige uitgaansstad. De bekendste en meest populaire is de Nacht van Hengelo. Deze profwielerronde wordt sinds 1975 georganiseerd en heeft in de zomerse avondschemering al vele grote winnaars voortgebracht waaronder Joop Zoetemelk, Erik Breukink en Johan Museeuw. Naast de wedstrijd voor profs zijn er ook nog tal van andere wedstrijden en is er natuurlijk een enorm gevarieerd aanbod van artiesten. Het Tropical Night Festival brengt Hengelo ongeacht de weersomstandigheden in tropische sferen. En voor liefhebbers van openluchttheater wordt jaarlijks Straattheater Hengelo georganiseerd. Internationaal vermaard zijn de Fanny Blankers-Koen Games, waarbij de top van de internationale atletiek met enige regelmaat wereldrecords verbreekt.

Stats & tags


Hengelo, Overijssel, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling