Introductie

In het Abel Tasman Kabinet draait het vrijwel allemaal om de bekende zeevaarder Abel Janszoon Tasman, geboren in 1603 in het Groninger dorpje Lutjegast en overleden in 1659. Bezoekers komen door middel van de vaste collectie en de wisselexposities alles te weten over deze zeevaarder, maar ook zijn werkgever, de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) komt aan bod. Zij zorgden, met name in de 17e eeuw voor grote welvaart in ons land.

Ga naar de website van Het Abel Tasman Kabinet

Historie en populariteit

Daarnaast zijn er eveneens sporen van hedendaagse betrekkingen met overzeese landen, zoals Tasmanië en Nieuw-Zeeland te zien in het Abel Tasman Kabinet. In deze landen heeft de naam Abel Tasman een betekenis van historische waarde gekregen.

Locatie

Het Abel Tasman Kabinet is in 1992 opgericht in Grootegast. Al snel groeide het museum uit zijn jasje en verhuisde het in 1998 naar Lutjegast. Hier betrok het Kabinet de zijvleugel van het dorpshuis. In 2007 werd ingezet op het nieuw te bouwen multi functionele centrum en een uniek binnen- en buitengebeuren, in samenwerking met het dorpshuis en Staatsbosbeheer, is tot stand gekomen.

Programma / activiteiten

Het Kabinet is in de loop der jaren niet alleen gegroeid in omvang, maar ook in populariteit. De belangstelling voor de zeevaarder Abel Tasman is groot en naast de evenementen waar bezoekers op af komen, verwelkomt het Abel Tasman Kabinet jaarlijks ook steeds meer jongeren en buitenlandse toeristen.

Het Abel Tasman Kabinet is gelegen in de plaats Lutjegast, gemeente Grootegast in de provincie Groningen. Met eigen vervoer prima te bereiken vanuit alle delen van het land.

In de eerste plaats in het Abel Tasman Kabinet een informatiebron over Abel Janszoon Tasman, de bekende zeevaarder uit Lutjegast die in dienst was van het VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie. De vaste collectie omvat veel zeekaarten en boeken over de gouden tijden uit de 17e eeuw. Daarnaast zijn er enkele scheepsgebruiksvoorwerpen en navigatie instrumenten te bezichtigen. Ook op persoonlijk terrein zijn er dingen van Tasman bewaard gebleven, waaronder zijn testament uit Batavia Indonesië en de trouwakte uit Amsterdam.

Naast de vaste collectie organiseert het Abel Tasman Kabinet ook regelmatig speciale tentoonstellingen en wisselexposities om de zeevaarderstijd op een gevarieerde manier levend te houden.

Stats & tags


Lutjegast, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling