Introductie

Het Admiraliteitshuis is een museum gelegen midden in het historische hart van Dokkum. Het museum, dat zich in een aantal historische panden bevindt, vertelt de geschiedenis en cultuur van Noordoost Friesland van circa 2000 jaar. De collectie omvat onder meer Fries aardewerk, volkskunst en oude gebruiksvoorwerpen, maar ook een collectie textiel en een uitgebreide collectie Fries zilver. Er is een vaste expositie over Bonifatius te zien, en er worden geregeld nieuwe tentoonstellingen georganiseerd. Daarnaast is er een museumwinkel en een gezellig museumcafé. Kinderen kunnen zich in het Admiraliteitshuis Museum Dokkum prima vermaken in de speciale kinderkelder, vol met kinderspelen en educatieve activiteiten.

Ga naar de website van Het Admiraliteitshuis

Historie en populariteit

Eén van de vijf admiraliteitscolleges van Nederland bevond zich van 1596 tot 1645 in Dokkum. Het hield zich in die tijd bezig met oorlogsvoering ter zee en met de bescherming van de handelsvaart. In 1645 verplaatste de Admiraliteit naar Harlingen vanwege het dichtslibben van de zeearm. In 1963 nam het museum zijn intrek in het admiraliteitsgebouw en door de jaren heen heeft er geregeld uitbreiding plaats gevonden. Het Admiraliteitshuis Museum Dokkum is populair bij vele groepen bezoekers van alle leeftijden.

Locatie

Het Admiraliteitshuis is gelegen in de plaats Dokkum, de meest noordelijke stad van Nederland en behoort tot de gemeente Dongeradeel in de provincie Friesland. Het museum is zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer prima te bereiken.

Programma / activiteiten

Het Admiraliteitshuis beschikt over een vaste collectie en organiseert regelmatig wisselexposities over uiteenlopende onderwerpen, waarbij het accent altijd ligt op de collectie van het museum of op Dokkum zelf.

Voor groepen zijn er rondleidingen op afspraak mogelijk, maar men kan ook kiezen voor een van de samengestelde arrangementen, zoals een bezoekje aan het museum in combinatie met een historische rondvaart. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop, waarvan de workshop wol spinnen er één van is.

Ook voor kinderen is er van alles te doen in het museum. Voor het onderwijs zijn er speciale educatieve programma’s beschikbaar en wie jarig is, kan hier zijn verjaardagsfeestje vieren. Thema hierbij is de Middeleeuwen en op zoek naar de schat van Esonstad. Daarnaast zijn er geregeld doedagen en doet het Admiraliteitshuis Museum Dokkum mee aan regionale activiteiten, waaronder; Oktober Kindermaand, Dag van de Toerist en het Museumweekend.

Stats & tags


Dokkum, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling