Introductie

Het Havenmuseum in Rotterdam geeft bezoekers een goed beeld van de Rotterdamse haven tussen 1850 en 1970. Vroegere tijden herleven in dit werkende museum aan de hand van volledig opgeknapte stoommachines, historische vaartuigen en scheepsmotoren. Stap aan boord en maak een historische tocht over het water. Binnen in de werkplaatsen kan men getuige zijn van demonstraties en presentaties van oude ambachten en komt men alles te weten over het vroegere leven in de haven. Bovendien geven de verschillende filmmaterialen de bezoeker een goed beeld van de activiteiten en het reilen en zeilen van toen en nu in de Rotterdamse Haven. Het Havenmuseum is interessant voor alle leeftijden.

Ga naar de website van Het Havenmuseum

Historie en populariteit

Stichting Openlucht Binnenvaartmuseum werd opgericht in 1968 met als doel enkele binnenvaartschepen te restaureren om te behouden als cultuurhistorisch erfgoed. Wegens ruimtegebrek werden de schepen eind jaren zeventig tijdelijk ondergebracht bij het Maritiem Museum Prins Hendrik. Eind jaren tachtig werden de schepen weer teruggegeven, waardoor het Maritiem Buitenmuseum ontstond.

Locatie

Het Buitenmuseum was gericht op de museale collectie en bij de Stichting Openlucht Binnenvaartmuseum lag het accent op particuliere eigenaren die hun schepen lieten restaureren om ze varende te houden. Een fusie tussen beide instellingen werd in 2002 een feit en de musea gingen onder de naam Het Havenmuseum verder als museale, attractieve en recreatieve instelling. Vele bezoekers komen jaarlijks een kijkje nemen in dit museum.

Programma / activiteiten

Het Havenmuseum is gelegen in de stad Rotterdam, provincie Zuid Holland. Goed bereikbaar met eigen vervoer, alsook met het openbaar vervoer zoals trein, tram, bus en metro.

Het Havenmuseum biedt bezoekers een leuk dagje uit. Men kan de exposities bekijken in het paviljoen waar veel informatie over de Rotterdamse haven is te vinden. Het museum is te bezichtigen zowel individueel als onder leiding van een gids. Buiten in haven ligt een unieke collectie havenwerktuigen en schepen, waarvan er tevens enkele van binnen te bezichtigen zijn. Er worden geregeld demonstraties gehouden van oude ambachten en in de zomermaanden varen de stoomsleepboten geregeld uit.

Ook voor kinderen heeft het museum veel te bieden. Voor scholen zijn er verschillende educatieve projecten ontwikkeld. Zo leren kids echte zeemannen kennen en krijgen zij een kijkje in het harde zeemansleven. Ook een stoer zeemansfeestje behoort tot de mogelijkheden van Het Havenmuseum.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling