Introductie

Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het Waaggebouw bij de kaasmarkt. Bezoekers maken kennis met de kaasgeschiedenis, de bereiding van zuivelproducten en het leven op het platteland. Door middel van vaste tentoonstellingen van onder meer historische gebruiksvoorwerpen, krijgt men een kijkje in de zuivelbereiding door de eeuwen heen.

Ga naar de website van Het Hollands Kaasmuseum

Historie en populariteit

Door middel van filmbeelden van vroeger en een diapresentatie wordt de handel in kaas getoond en een bijzondere collectie portretten uit de 16e eeuw toont vrouwen in klederdracht uit diverse Noord-Hollandse streken. Bezoekers kunnen een rondleiding door het museum krijgen onder leiding van een gids en kinderen kunnen professor in de kaasgeschiedenis worden via een leerzame en leuke speurtocht door Het Hollands Kaasmuseum.

Locatie

Het Waaggebouw waarin het Hollands Kaasmuseum is gevestigd, dateert uit 1390 en was destijds als Heilige Geesthuis gebouwd. Het pand kreeg een functie als Waaggebouw in 1576. Het museum is opgericht in 1983 om de vrijgekomen attributen een mooi plekje te geven en te bewaren voor het nageslacht.

Programma / activiteiten

Vanaf de opening trekt het Hollands Kaasmuseum jaarlijks ongeveer 30.000 bezoekers gedurende de zeven maanden dat zij per jaar open is.

Het Hollands Kaasmuseum is gelegen in het centrum van de stad Alkmaar in de provincie Noord Holland. Het museum aan het Waagplein is zowel goed met eigen vervoer te bereiken als met het openbaar vervoer.

Bezoekers kunnen onder begeleiding van een gids een rondleiding krijgen over de eerste en tweede verdieping van het Hollands Kaasmuseum in het historische Waaggebouw. Zij krijgen hierbij uitleg over de attributen die vroeger werden gebruikt voor onder meer de productie van kaas. Een filmpresentatie toont de zuivelbereiding door de eeuwen heen en de rondleiding wordt afgesloten met een echte Hollandse kaasproeverij.

Kinderen kunnen deelnemen aan een speurtocht en op een leuke, leerzame manier kennis maken met de attributen en de kaashistorie. Bij een goede oplossing, kunnen zijn tevens professor worden op het gebied van de kaasgeschiedenis. Voor scholen heeft het Hollands Kaasmuseum diverse educatieve lespakketten samengesteld.

Stats & tags


Alkmaar, Noord-Holland, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling