Introductie

Voor veel Rotterdammers is Het Park een begrip, hoewel het stadsparkje officieel geen naam heeft. In de zomer wordt Het Park drukbezocht door mensen die een van de festivals bezoeken of juist even heerlijk tot rust willen komen, want ook daar leent het parkje zich uitstekend voor. Een boek lezen in de schaduw, zonnebaden of picknicken op een kleedje of een gezellige wandeling maken langs de tientallen boomsoorten: het kan allemaal. Ook hardlopers zijn hier regelmatig te vinden. Zin om te barbecueën, maar geen tuin? Geen probleem, want in een speciaal gedeelte van Het Park bevindt zich een barbecueplek waar bezoekers gebruik van kunnen maken.

Ga naar de website van Het Park

Historie en populariteit

De Haarlemse landschapsarchitecten Jan David Zocher jr. en Louis Paul Zocher ontwierpen in 1852 een park aan de Maas in Rotterdam, met vooral heesters en inheemse bomen in Engelse stijl. Eigenlijk was de gemeente van plan om in het park een slachthuis te vestigen, maar de inwoners van Rotterdam vonden dat geen goed idee. Zij wilden liever een stadspark. Het park lag aan een sloot, met aan de andere kant landgoed de Heuvel. De gemeente besloot in 1875 ook dit landgoed te kopen. Pas in 1955 werd de sloot gedempt en vielen de twee openbare parken samen. Het park heeft een lange traditie als festivallocatie. In 1875 vond hier bijvoorbeeld het jubileumfeest plaats van de Maatschappij ter Bevordering van Toonkunst, waar 4000 bezoekers op afkwamen. Tijdens de watersnoodramp in 1953 werd ook Het Park getroffen. Zeven jaar later, in 1960, vond de grote Floriade plaats in Rotterdam. Ter gelegenheid van deze grote tuinbouwtentoonstelling werd niet alleen de Euromast gebouwd, maar werd ook Het Park opgeknapt.

Locatie

Het Park ligt tussen de Parkhaven, de Nieuwe Maas, het Scheepvaartkwartier en de Westzeedijk in Rotterdam. Een bezoek aan Het Park is goed te combineren met een kijkje in de beroemde Euromast. Ook voor minder validen is Het Park goed te bereiken. Bezoekers die met de auto komen, kunnen hun voertuig parkeren in de Heuvellaan, de Parklaan of de Baden Powellaan. Met het openbaar vervoer is Het Park bereikbaar met tram 7 (halte Parkkade/Willemsplein) of tram 8 (halte Euromast). Rondom Het Park bevinden zich verschillende ingangen.

Programma / activiteiten

Picknicken, zonnebaden, wandelen, hardlopen, barbecueën, een festival bezoeken of gewoon lekker luieren: de keuze is aan de bezoeker. In de zomer kan het gezellig druk zijn in Het Park, zeker als er een festival wordt georganiseerd zoals de Zomerzondagen of het Dunya Festival. Neem een kleedje mee en strijk neer in het gras of breng een bezoek aan de populaire restaurants Parkheuvel of de Harbour Club Rotterdam. Tijdens een wandeling door Het Park loopt u langs de vele prachtige boomsoorten en de standbeelden van onder meer Anton Verheij, Wilhelmina en Hendrik Tollens. Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin, die werd aangelegd voor de Floriade in 1960.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling