Introductie

Tijdens de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog werden er vele inventieve oplossingen bedacht om onder te duiken voor de vijand. Het Verscholen Dorp op de Veluwe tussen Nunspeet en Vierhouten is een van die oplossingen. Midden in de bossen bouwden dappere verzetsstrijders hier een aantal hutten, deels ingegraven in de grond, die onderdak boden aan gemiddeld zo’n honderd Joodse onderduikers per dag.

Ga naar de website van Het Verscholen Dorp

Historie en populariteit

Het Verscholen Dorp is gebouwd in februari 1943 en is tot aan de ontdekking ervan door de Duitsers in oktober 1944 bewoond gebleven. Van de 86 toenmalige bewoners wisten er 78 te vluchten. De acht overige bewoners werden gefusilleerd. Een gedenksteen op een van de plekken waar deze verschrikking plaats vond herinnert aan deze gebeurtenis. Een permanente expositie met veel voorwerpen, beeldmateriaal en verhalen over het Verscholen Dorp bevindt zich in het VVV-kantoor in Vierhouten. Het Verscholen Dorp zelf is deels nagebouwd en is te vinden aan de Pas-Opweg in Vierhouten.

Locatie

Omdat het Verscholen Dorp zich midden op de Veluwe bevindt is een bezoek aan dit indrukwekkende stukje oorlogshistorie prima te combineren met een meer ontspannende wandel- of fietstocht. Bijvoorbeeld door het Vierhouterbos. Hier is het zelfs mogelijk om oog in oog te komen staan met een edelhert of een wild zwijn. De Elspeetse Heide en de Vierhoutense Heide bestaan beide uit prachtige heidevelden. Daarnaast bestaat de Vierhoutense Heide ook nog uit bossen en een zandverstuiving, die dankzij regelmatig ‘ontgrassen’ nog steeds stuift. Heemtuin de Heimanshof tenslotte is een van de oudste heemtuinen van ons land en alleen daarom al een bezoekje meer dan waard. De tuin meet een halve hectare en staat vol met flora die van nature voorkomt op de Veluwe. De heemtuin ligt op de het terrein van camping de Paasheuvel in Vierhouten.

Programma / activiteiten

Het is mogelijk om het Verscholen Dorp te bezoeken onder begeleiding van een ervaren gids. Raadpleeg de website voor meer informatie.

Stats & tags


Vierhouten, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling