Introductie

Ooit was het Zwin de zeearm die het Vlaamse Brugge met de Noordzee verbond. De zeearm verzandde echter en langzaam maar zeker werd Brugge onbereikbaar. Het heeft het Zwin de kans en rust gegeven om zich te ontwikkelen tot een zeer bijzonder natuurgebied. Een natuurgebied dat vanwege de ligging op de grens van water en land een keur aan vogelsoorten huisvest. Het grootste deel van het Zwin ligt in België en voor dit deel geldt dat de helft van alle vogelsoorten die in België leven ook op het Zwin te bewonderen is. Een prima plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, om lekker uit te waaien langs de kust en om te genieten van de enorme diversiteit aan flora en fauna.

Ga naar de website van het Zwin

Historie en populariteit

De geleidelijke verzanding van het Zwin vond plaats vanaf de dertiende eeuw. Brugge, dat toen als economische hoofdstad van Noordwest-Europa kon worden gezien, liet daarom havens dichterbij de monding stichten. Het Nederlandse Sluis was een van die plaatsen die zijn ontstaan te danken heeft aan het verzanden van de Zwin.

Locatie

Echt natuurliefhebbers zullen eerder tijd te weinig dan te veel hebben tijdens hun bezoek aan het Zwin. Maar voor de meer toeristische bezoekers valt er in de nabijheid van het natuurgebied nog voldoende te beleven. Nederlands beste restaurant ligt op een steenworp afstand. Oud Sluis, van topchef Segio Herman, prijkt al jaren bovenaan de lijsten van beste Nederlandse restaurants. En sinds een paar jaar mag Oud Sluis zich ook verheugen op een top twintig notering in de lijst van beste restaurants ter wereld. Eventjes langs komen heeft overigens weinig zin. Het restaurant kent een bijzonder lange reserveringslijst. Even over de grens in België ligt het mondaine Knokke-Heist. Zien en gezien worden is hier het devies. Het al eerder genoemde Brugge ligt een kleine twintig kilometer ten zuiden van het Zwin.

Programma / activiteiten

Regelmatig worden er wandelingen door het Zwin georganiseerd onder begeleiding van een ervaren gids. Een ideale manier om alles te weten te komen over dit bijzondere natuurgebied met zijn lange historie.

Stats & tags


Retranchement, Zeeland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling