Introductie

Hilversum is vooral bekend van radio en tv. Maar minder bekend is dat Hilversum op het gebied van architectuur een van Nederlands belangrijkste steden is. En dat heeft alles te maken met het feit dat een van ’s lands meest vooraanstaande architecten werkzaam is geweest als gemeentelijk architect van de stad. Willem Dudok maakte gedurende zijn werkzame leven 75 ontwerpen voor de stad en drukte daarmee een onuitwisbare stempel op de aanblik van Hilversum. En tot op de dag van vandaag kunnen we genieten van een groot aantal bijzondere gebouwen waarvan het raadshuis en het voormalige AVRO-onderkomen het meest tot de verbeelding spreken. Overigens is Dudok niet de enige toonaangevende architect die Hilversum heeft omgetoverd tot een architectonisch paradijs, ook van vermaarde architecten als Berlage, Duiker en Bijvoet zijn spraakmakende ontwerpen gerealiseerd. En niemand minder dan Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, tekende voor het ontwerp van de Sint-Vitus kerk. Het zal niemand verwonderen dat de stad hier op in speelt door tal van rondleidingen te organiseren langs de architectonische hoogtepunten van Hilversum.

Ga naar de website van Hilversum

Historie en populariteit

Zo bijzonder als de architectuur in Hilversum is, zo weinig tot de verbeelding spreekt de geschiedenis van de stad. Pas met de komst van de spoorweg diep in de negentiende eeuw groeit Hilversum. Aanvankelijk als textielstad, later als mediastad. Een naam die Hilversum nu nog steeds met trots uitdraagt.

Bezienswaardigheden

Media neemt natuurlijk ook een belangrijke plaats in in het Hilversumse. Zo biedt de stad niet alleen onderkomen aan tal van kleine en grote mediabedrijven, ook het voormalig Omroepmuseum, thans bekend onder de naam Beeld en Geluid Experience, is in de stad gevestigd. Hier krijgt de bezoeker een uniek beeld van de complete mediageschiedenis van ons land. En alleen dat al maakt de reis naar Hilversum meer dan waard.

Evenementen

Hliversum kent een aantal evenementen, zij het bescheiden van omvang. Muziekliefhebbers kunnen in de zomerse maanden genieten van Hilversum Alive en Hilversum on Air, terwijl sportliefhebbers Hilversum hardlopend kunnen ontdekken tijdens de Hilversum City Run. Maar de beste manier om Hilversum te ontdekken is tijdens de wekelijkse architectuurrondleidingen of tijdens de dag van de Architectuur in juni.

Stats & tags


Hilversum, Noord-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling