Introductie

In het hart van het oude vestingstadje Brielle is het Historisch Museum Den Briel gevestigd. Het museum toont bezoekers verschillende perioden uit de geschiedenis. Archeologische vondsten, schilderijen en stukken van de Brielse zeeheld Tromp kunnen hier worden bezichtigd. Het veelzijdige museum biedt regelmatig wisselende exposities en door de geheel eigen, nog oorspronkelijke sfeer is het gebouw op zich al een bezoekje waard.
In het museum, gevestigd in de voormalige stadsgevangenis, is van alles te zien, te horen en te ervaren over die Tachtigjarige Oorlog: hoe zat het ook al weer met Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits, of de Vrede van Münster in 1648? Wie was Alva en wat was de Inquisitie? Wat betekende ‘ketter’ in die tijd ook al weer? In de Waag wordt aandacht besteed aan de vieringen van 1 april 1572, een evenement dat jaarlijks in Brielle plaatsvindt. Verder biedt het museum een Brielse zeeheldenzaal met spellen en een Brielse schatkamer.

Ga naar de website van Historisch Museum Den Briel

Historie en populariteit

Het Historisch Museum Den Briel werd in 1912 als Stedelijk Museum opgericht door de gemeente Brielle, naar aanleiding van een schenking van ruim 1400 kunsthistorische, kostbare prenten. De gebouwen stammen uit 1623, waarvan er één vroeger dienst deed als stadsgevangenis. Begin jaren negentig (20e eeuw) onderging het museum een ingrijpende verbouwing en in 1998 kreeg het museum de status van Geregistreerd Museum. In 2012 bestaat het museum 100 jaar en jaarlijks weten veel bezoekers het Historisch Museum Den Briel te vinden.
Begin 2012 werd het Brielse museum opnieuw ingericht en door Hare Majesteit de Koningin geopend onder de naam “De Tachtigjarige Oorlog: Historisch Museum Den Briel”. In de nieuwe opstelling staat 1 april 1572 centraal. Op dat moment woedde in ons land de Tachtigjarige oorlog en die dag wonnen de watergeuzen met de inname van Brielle hun eerste slag op de Spanjaarden. Brielle was de eersteling der vrijheid (Libertatis Primitiae) en Alva verloor zijn bril.

Locatie

Het Historisch Museum Den Briel is gelegen in Brielle in de provincie Zuid Holland. Het museum is goed met de auto te bereiken en beschikt in de omgeving van het museum over voldoende parkeergelegenheid. Daarnaast is het museum ook goed met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het busstation halte Brielle centrum is het slechts 5 minuten wandelen.

Programma / activiteiten

Bezoekers krijgen op de begane grond van het Historisch Museum Den Briel een beeld van de geschiedenis van Brielle. De voorwerpen vanaf de Steentijd tot en met de Middeleeuwen zijn vrijwel allemaal gevonden in de bodem van het grondgebied in Brielle en omstreken. Het museum beschikt over een museumwinkel waar bezoekers artikelen kunnen kopen, gerelateerd aan de geschiedenis van Brielle of de museumcollectie. Iedere eerste woensdag van de maand wordt er een gratis rondleiding aangeboden.

Voor scholen is er een speciaal educatief programma samengesteld, waar eveneens een aantal boeiende interactieve spellen toe behoren. Ook kunnen kinderen in het museum hun verjaardagsfeestje vieren. Verkleed als priester of Brielse dame krijgen de kinderen leuke opdrachten uit te voeren. Op deze manier maken zij op een speelse manier kennis met de historie van Brielle in het Historisch Museum Den Briel.

Stats & tags


Brielle, Zuid-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling