Introductie

Historisch Museum Deventer is niet alleen een bezoekje waard voor inwoners van Deventer die meer willen weten over de geschiedenis van hun stad, maar ook voor liefhebbers van het Nederlands landschap en verpakkingsblik valt er genoeg te zien én te beleven.

Ga naar de website van Historisch Museum Deventer

Historie en populariteit

In de negentiende eeuw groeide de belangstelling voor de geschiedenis. Halverwege diezelfde eeuw werden er in verschillende steden verengingen opgericht om allerlei historische voorwerpen te verzamelen. Zo werd in Deventer in 1913 Vereniging De Waag opgericht. Twee jaar later opende de vereniging Museum De Waag in het waaggebouw met een collectie die vooral uit schenkingen bestond. In 2003 is het gebouw gerestaureerd en vond de herinrichting van het museum plaats, dat nu het Historisch Museum Deventer wordt genoemd. In het fraaie gebouw op de Brink is tegenwoordig ook de VVV-Museumwinkel gevestigd. In 2010 trok het museum 26.255 bezoekers.

Locatie

Historisch Museum Deventer is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland, op de Brink in Deventer. Treinreizigers kunnen het museum te voet bereiken. Bezoekers die liever met de auto komen, kunnen hun voertuig kwijt op de parkeerplaats Wilhelminabrug.

Programma / activiteiten

De geschiedenis van het Historisch Museum Deventer is op zichzelf al bijzonder. In 1856 werd het Kabinet van Merkwaardigheden opgericht door een aantal inwoners van Deventer. Deze verzameling vormde de basis van het museum dat in 1915 opgericht werd door Vereniging De Waag. De collectie, die nog steeds te zien is, bestaat onder meer uit tekeningen, schilderijen, bodemvondsten en munten die in Deventer gevonden zijn. In het museum is daarnaast een groot aantal blikken te bewonderen vanaf ongeveer 1860 tot nu, en schilderijen en tekeningen die de ontwikkeling van het Nederlands landschap laten zien. Het museum organiseert iedere dag gratis rondleidingen en iedere maand wordt er een historische film vertoond over Deventer. Daarnaast worden er regelmatig lezingen en cursussen georganiseerd.

Stats & tags


Deventer, Overijssel, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling