Introductie

Drie gemalen deden er drie jaar over om de Haarlemmermeer droog te leggen. Van 1849 tot 1852 waren de Cruquius, de Leeghwater en de Lijden volop in de weer om het water uit de Haarlemmermeer af te voeren. Resultaat was een polder die tot op de dag van vandaag volop in ontwikkeling is. Historisch Museum Haarlemmermeer vertelt over deze ontwikkeling. En biedt de bezoeker daarmee een unieke blik op deze bijzondere regio.

Ga naar de website van Historisch Museum Haarlemmermeer

Historie en populariteit

Het Historisch Museum Haarlemmermeer opende in 1992 zijn deuren in het Haarlemmermeersebos. En sinds die tijd weet menig bezoeker het museum te vinden. Temeer omdat het museum met zijn tijd mee gaat. Van de eerste droogmakingplannen en de eerste pioniers die de landbouw in deze streek ontplooiden tot aan Schiphol en vele andere moderne bedrijventerreinen, alles wordt op een interactieve manier uitgelicht en wel op zo’n manier dat zowel jong als oud veel plezier beleven aan een bezoekje aan het Historisch Museum Haarlemmermeer, dat zichzelf ook wel overdekt openluchtmuseum noemt.

Locatie

Het Historisch Museum Haarlemmermeer is gevestigd in Hoofddorp, aan de rand van het Haarlemmermeersebos. Een bezoek aan het museum kan prima gecombineerd worden met een lekker dagje wandelen in dit 115 hectare grote park. Daarnaast kun je je vergapen aan de enorme vliegtuigen die op het naburige Schiphol landen en opstijgen. Maar misschien wel de beste combinatie is een bezoekje aan het Historisch Museum Haarlemmermeer en het Museum de Cruquius. Alleen het in werking zien van gemaal de Cruquius is al een belevenis op zich en een reis naar de Haarlemmermeer meer dan waard. Maar het museum biedt nog meer. Zo worden er een aantal watergerelateerde films getoond over de eeuwig durende strijd van Nederland tegen het water, is aan de hand van diverse kaarten te zien hoe Nederland er vroeger uit zag en laat een maquette zien hoe Nederland er uit zou zien zonder al onze dijken.

Programma / activiteiten

Jaarlijks organiseert het Historisch Museum Haarlemmermeer rond de zes tentoonstellingen. Rode draad is altijd de historie en cultuur van Haarlemmermeer en zijn bewoners. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie over exposities.

Stats & tags


Hoofddorp, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling