Introductie

Historisch Museum Het Palthehuis is een museum met een historische collectie van onder andere foto’s, ansichtkaarten, fabrieksalbums en voorwerpen zoals de Stoel van Huttenkloas, een dwangstoel uit de middeleeuwen. Daarnaast beschikt het museum over een aantal authentieke 18e eeuwse stijlkamers, de kamers van de familie Palthe, de voormalige bewoners. Het betreft de eetkamer, de keuken, de woonkamer, de apotheek, de bibliotheek, de opkamer en het koetshuis met een uit 1731 daterend weefgetouw.

Ga naar de website van Historisch Museum Het Palthe Huis

Historie en populariteit

De aanbouw doet dienst als expositieruimte en is ingericht met hedendaagse beeldende kunst. In de tuin vinden soms kleine evenementen en kunstmarkten plaats. Op afspraak kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door het interessante Historisch Museum het Palthehuis.

Locatie

Historisch Museum het Palthehuis was vroeger het woonhuis van de familie Palthe. Het hoofdgebouw stamt uit 1650 en geeft bezoekers binnen een goede indruk van het woonhuis zoals dat er uitzag in de 18e eeuw. Het Koetshuis heeft lange tijd gefungeerd als stalling voor een rijtuig met paarden en voor het personeel van de familie Palthe als diensthuis.

Programma / activiteiten

Het museum is sinds 1929 in twee gebouwen ondergebracht en als aanvulling op de collectie heeft het museum een unieke verzameling instrumenten ontvangen. Dit waren attributen van dokters en andere medici die tegenover het museum in het huis werkten en woonden. Het Historisch Museum het Paltehuis mag jaarlijks diverse soorten bezoekers verwelkomen.

Historisch Museum het Palthehuis is gelegen in de gemeente Oldenzaal, provincie Overijssel in de streek Twente. Vanwege de centrale ligging in het centrum, is het museum prima te bereiken met eigen- en openbaar vervoer.

Op afspraak worden er door Historisch Museum het Palthehuis groepsrondleidingen gegeven. Bezoekers worden meegenomen langs de 18e eeuws ingerichte stijlkamers zoals de unieke stadskeuken met opkamer, de bibliotheek, de eetkamer en de woonkamer. In de bovenzaal van het museum is een historische collectie te zien.

In de museumwinkel zijn allerlei toepasselijke artikelen te koop die te maken hebben met Oldenzaal en Twente zoals nostalgisch speelgoed en geveltekens, maar ook handgeweven theedoeken en knikkerzakken.

De mooie museumtuin, waar geregeld kunstmarkten en kleine evenementen worden georganiseerd, leent zich eveneens bijzonder goed voor het laten maken van een bruidsreportage. Historisch Museum het Palthehuis laat vervlogen tijden voor even weer herleven.

Stats & tags


Oldenzaal, Overijssel, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling