Introductie

De gemeente Liesveld in de Alblasserwaard bestaat uit vier delen: Nieuwpoort, Langerak, Streefkerk en Groot-Ammers. De Historische Kring Nieuwpoort is een vereniging met de doelstelling om de geschiedenis van deze vier kernen te bestuderen en vast te leggen voor het nageslacht. De bevindingen van de vereniging worden aan het publiek getoond in het Historisch Museum Het Stadhuis in Nieuwpoort, dat iedere donderdag geopend is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze gemeente.

Ga naar de website van Historisch Museum het Stadhuis

Historie en populariteit

Het gebied dat nu bekend staat als de gemeente Liesveld, kent een lange geschiedenis. In Groot-Ammers werd in 1042 het slot Liesveld gebouwd aan de rivier de Lek, een kasteel dat haar naam ontleend had aan de natte grond waar veel waterplanten groeiden, waaronder een flink aantal liezen. Van het kasteel is helaas nog maar weinig over. In de loop der tijd werden er op strategische plaatsen langs de Lek een aantal nederzettingen gebouwd, die altijd sterk beinvloed zijn geweest door het water. Op 16 september 1980 is de Historische Kring Nieuwpoort opgericht om de geschiedenis van Liesveld te bestuderen en vast te leggen. De vereniging geeft boeken uit met historische verhalen, verzamelt historische voorwerpen, digitaliseert onder meer oude foto’s en aktes uit de burgerlijke stand en beheert het Historisch Museum Het Stadhuis.

Locatie

Het Historisch Museum Het Stadhuis is gevestigd in een historisch pand aan de Hoogstraat in de kern Nieuwpoort in de Alblasserwaard. Vroeger was hier het stadhuis gevestigd. Nieuwpoort is goed te bereiken met de auto of met bus 90 vanuit Rotterdam of Utrecht. Na uw bezoek kunt u op uw gemak de oude vestingstad verkennen tijdens een rondwandeling of even tot rust komen op een terrasje.

Programma / activiteiten

In het Historisch Museum Het Stadhuis kunt u een maquette bewonderen van de vroegere vesting Nieuwpoort. Daarnaast zijn er vele historische voorwerpen te zien van de gemeente Liesveld en haar vroegere bewoners. Het museum bezit onder meer een oude bedstee, oude gereedschappen, een pronkkamer uit 1900 en een heus kabinet (inclusief inhoud) uit 1750. Ieder jaar wordt er een tentoonstelling georganiseerd rond een bepaald thema. Het museum is iedere donderdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur, in de zomermaanden ook op woensdagmiddag en van april tot eind oktober kunt u ook op zaterdagmiddag terecht. Voor groepen met minimaal 10 personen kan op afspraak een rondleiding worden gereserveerd voor 2 euro per persoon.

Stats & tags


Nieuwpoort, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling