Introductie

De textielindustrie speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Twente halverwege de negentiende eeuw. Dat was in Vriezenveen al niet anders. Een bijzondere plek in het Historisch Museum Vriezenveen wordt dan ook ingenomen door de opkomst van de textielindustrie in het dorp en dan met name de ontwikkeling van de firma Jansen & Tilanus. In tegenstelling tot veel grote Twentse textielbaronnen, die weinig oog hebben voor de welstand van werknemers, wordt bij Jansen & Tilanus een bijzonder sociaal beleid gevoerd. Zo wordt er een ziekenfonds opgericht, is er gedurende drie jaar een winstdeling en gaan alle medewerkers als personeelsuitje naar Amsterdam.

Ga naar de website van Historisch Museum Vriezenveen

Historie en populariteit

Maar het Historisch Museum Vriezenveen biedt natuurlijk meer dan alleen de textielindustrie. Bijzondere aandacht is er voor een groep Vriezenveners, lokaal bekend als Rusluie, die naar Sint Petersburg aftogen om daar een heuse Vriezenveense handelskolonie op te richten. Eveneens een bijzondere plek in het museum neemt de grote brand die Vriezenveen in 1905 teisterde in. Binnen een paar uur tijd brandden 228 huizen tot de grond toe af en ook twee kerken en het gemeentehuis vielen ten prooi aan de alles verwoestende vlammenzee. De brand was van zo’n omvang dat die voor beroering zorgde in het gehele land. Zelfs Koningin Wilhelmina toog af naar Twente om de lokale bevolking een hart onder de riem te steken.

Locatie

Naast het Historisch Museum Vriezenveen zijn er in het Twentse dorp nog meer culturele uitstapjes te maken. Het Kachelmuseum vertelt de bezoeker alles over kachels terwijl het oorlogsmuseum de positie van Vriezenveen en zijn inwoners uitlicht. Het Veenmuseum Vriezenveenseveld laat de historie zijn van de voormalige veenkolonie. Onder andere een aantal veenhutten, een oude, typisch Vriezenveense boerderij en een winkeltje geven de bezoeker een mooi beeld van de tijd dat onze voorouders nog tussen de plaggen aan het werk waren.

Programma / activiteiten

Naast de vaste collectie worden er in het Historisch Museum Vriezenveen ook wisselende exposities georganiseerd. Raadpleeg de website van het museum voor de meest actuele informatie.

Stats & tags


Vriezenveen, Overijssel, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling