Introductie

Bij de Historische Tuin neemt u een duik in de teeltgeschiedenis van Aalsmeer. Hoor, ruik en zie alles over 250 jaar bloemen- en plantenteelt.

Ga naar de website van Historische Tuin Aalsmeer

Historie en populariteit

Vroeger noemde de Aalsmeerders hun kwekerij ‘tuin’. Historische Tuin betekent dan ook eigenlijk historische kwekerij. De museumkwekerij probeert alle planten- en bloemensoorten die van betekenis zijn in de Aalsmeerse teeltgeschiedenis, te beheren en te bewaren. Dit doen ze door deze planten te vermeerderen op verschillende manieren, zodat er altijd jonge exemplaren van ‘belangrijke’ soorten zijn. Dit gebeurt zoveel mogelijk op de ouderwetse manier. De boomteelt kwam in deze regio in de 17e eeuw op gang. Als onder- en tussengewas kweekte men aardbeien. De kleuren van de vlag van Aalsmeer zijn hierop gebaseerd: zwart van de aarde, groen van het blad en rood van de aardbei.

Locatie

Midden in de Randstad ligt deze stille oase: de Historische Tuin Aalsmeer. Het park is zowel met de auto als met het openbaar vervoer uitstekend bereikbaar. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Programma / activiteiten

Het park bestaat uit een Tuinbouwmuseum, een historische kwekerij met opstallen als een schuilhut, de bijenstal, kassen, bloemenschuur en nog veel meer. In de Tuinwinkel kunt u heesters, rozen en coniferen van eigen teelt kopen. Afhankelijk van het seizoen, is er fruit te koop. Meedoen aan een veiling kan ook: er worden regelmatig veilingsessies gehouden op een traditionele manier. In de kwekerijtuin treft u dahlia’s, rozen (meer dan 160 soorten!), diverse heesters, 80 appel- en perenbomen, laanbomen, perkgoed, klim-, slinger-, en leiplanten, vaste planten, aardbeien en vormbomen van buxus en taxus. Verder zijn er meer dan 80 varianten van de sering. Er is een permanente –soms aangevuld met een wisselende- tentoonstelling. Van april tot en met oktober is de Historische Tuin geopend, behalve op maandag. De Tuinwinkel is buiten deze maanden wel open, zij het alleen op werkdagen.

Stats & tags


Aalsmeer, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling