Introductie

Begonnen als timmerman werkte Alexander Kropholler zich als autodidact op tot architect. Een van zijn meest in het oog springende ontwerpen is de Linnaeushof in Amsterdam-Watergraafsmeer en dan in het bijzonder de Hofkerk, ook wel de Parochiekerk van de Heilige Martelaren van Gorcum genoemd.

Ga naar de website van Hofkerk

Historie en populariteit

De Hofkerk is gebouwd tussen 1927 en 1929. Inwijding geschiede in 1929 door de toenmalige bisschop van Haarlem, Mgr. Johannes Aengenent. Duidelijk te zien in het ontwerp van de Hofkerk is de invloed die de architect Berlage gehad heeft op zijn collega Alexander Kropholler.

Locatie

De Hofkerk ligt midden in een woonwijk. Naast de kerk en het onder architectuur ontworpen Linnaeushof zijn er in de buurt niet zo heel veel bezienswaardigheden. Wie de Linnaeusstraat richting centrum afrijdt komt langs het Tropenmuseum, een bijzonder museum waarin volkenkunde centraal staat. Nog verder centrum inwaarts ligt de hoofdstedelijke dierentuin Artis. Voor wie de Hofkerk en het Linnaeushof bezoekt vanwege de architectonische waarde van het complex is een bezoek aan het kantoorgebouw De Utrecht aan het Damrak, dat eveneens van de hand van Kropholler en diens compagnon Jan Frederik Staal is. Het belendende winkelmagazijn De Utrecht is ook ontworpen door de twee. Eveneens aan het Damrak staat de Beurs van Berlage, ontworpen door de beroemde architect Berlage, die gold als grote inspiratiebron voor Kropholler. Naast de Hofkerk ontwierp Kropholler ook nog een groot aantal andere kerken die in het hele land te bewonderen zijn. Een andere specialisme van de architect werd het ontwerpen van raadhuizen. Hiervan zijn er door heel Nederland eveneens talrijke te vinden.

Programma / activiteiten

Naast de vaste zondagdiensten is de Hofkerk eveneens dagelijks geopend voor het ochtendgebed. Van maandag tot en met zaterdag kunnen bezoekers om 08.45 uur terecht in de kerk. De Hofkerk is iedere tweede en vierde zondag van de maand open voor bezichtiging van 13.00 tot 15.00 uur.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling