Introductie

De pittoreske binnenstad van Hoorn verraadt nog veel van de positie die Hoorn ten tijde van de Gouden Eeuw. De trotse havenstad aan de Zuiderzee was vertegenwoordigd in zowel de Vereenigde Oostindische Compagnie als in de West-Indische Compagnie en vergaarde daarmee grote rijkdommen. Vanuit de haven vertrokken schepen naar alle windstreken en kwamen terug met grote hoeveelheden handelswaar en prachtige verhalen. En het waren Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten die met hun schepen Hoorn en Eendracht als eersten de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika bereikten en de kaap aldaar vernoemden naar hun geboorteplaats: Kaap Hoorn. De gloriedagen van Hoorn zijn inmiddels lang verleden tijd, maar wat rest is een prachtig historisch centrum waar bezoekers weinig inbeeldingsvermogen nodig hebben om zich voor even in de Gouden Eeuw te wanen.

Ga naar de website van Hoorn

Historie en populariteit

Zoals gezegd liggen de gloriedagen van Hoorn in de Gouden Eeuw. Uit die tijd stammen ook veel van de karakteristieke gebouwen. In totaal telt Hoorn bijna 400 rijksmonumenten en daarmee is het centrum van de stad feitelijk een groot openluchtmuseum.

Bezienswaardigheden

Ook buiten de evenementen om is er voldoende te beleven in Hoorn. De oude binnenstad is natuurlijk al een museum op zich. Maar er zijn nog meer musea. Het Westfries Museum richt zich op de regionale geschiedenis. Regionale geschiedenis die ook nog herbeleefd kan worden op de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik, een historische rit met historisch materieel tussen beide West-Friese plaatsen. Andere musea zijn het Affichemuseum, het Museum van de 20e Eeuw en Speelgoedmuseum de Kijkdoos. Voldoende te doen dus voor een lekker dagje uitwaaien aan de oevers van het Markermeer

Evenementen

De stad staat bekend als een echte evenementenstad. Het oudste evenement, de Hoornse kermis, wordt al georganiseerd vanaf 1446. Gedurende de tien dagen dat de kermis de stad aandoet komen er zo’n half miljoen bezoekers af op de 75 attracties en natuurlijk de gezelligheid. Het centrale plein, de Roode Steen, wordt ieder jaar bedolven onder een tapijt van rond de 150.000 begonia’s. Een indrukwekkend schouwspel. De Roode Steen vormt eveneens het decor voor de Kaasmarkt, die bijna iedere donderdag speciaal voor toeristen wordt georganiseerd. En tijdens de Hoornse stadsfeesten kunnen bezoekers drie dagen lang genieten van zang, dans, theater, kunst en cultuur. Ter opluistering van de afsluiting van het zeilseizoen wordt ieder jaar de Bontekoerace georganiseerd, een zeilwedstrijd waaraan onder andere klippers, tjalken, botters, schouwen en kwakken meedoen.

Stats & tags


Hoorn, Noord-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling