Introductie

Rust, ruimte, genieten van de natuur en het bewonderen van zeldzame planten en bloemen. Dat staat voorop bij de Hortus Arcadië.

Ga naar de website van Hortus Arcadië

Historie en populariteit

De Hortus Arcadië is tot stand gekomen in 1969. Toentertijd was het de Botanische Tuin van de Katholieke Universiteit. De inrichting werd gebaseerd op de ideeën van natuurbeschermer J.P Thijsse. Victor Westhoff -een van de initiatiefnemers van de Botanische Tuin- wordt sinds zijn overlijden in 2002, herdacht met een beeld. In 1999 nam Hortus Arcadië het beheer van de Botanische Tuin over. De tuin was vervallen en vervuild, mede doordat de tuin was gebruikt als crossbaan. Sinds 2006 fungeert de Hortus ook al decor voor beeldende kunst.

Locatie

Hortus Arcadië ligt in Nijmegen en maakt onderdeel uit van Park Brakkenstein. Komt u met de bus, dan stapt u uit bij de oostzijde van de universiteit. Vanaf daar loopt u in 10 minuten staat u in naar de hortus. Met de auto is het park goed bereikbaar. Parkeergelegenheid is aanwezig.

Programma / activiteiten

De Botanische Tuin en de Arcadische Tuin vormen samen de Hortus Arcadië. Het Botanische gedeelte herbergt ongeveer 800 soorten planten, een rotsheuvel met inheemse Europese planten, heide, moeras en kalkgrasland. Paadjes zorgen in dit deel voor droge voeten. U ziet hier Moerasciprissen, Adderwortel, de Reuzenpaardestaart en Kale Jonker en nog meer zeldzame moerasplanten. Op het kalkgrasland -welke twee keer per jaar gemaaid wordt- groeit Bont Kroonkruid, Veldsalie, Ossentong en nog meer moois. Hazenpootje, Beredruif en Muizenoortje groeit in de volgende biotoop: het heideveld. In het Botanische deel wonen diverse diersoorten, van spechten tot libellen en van vlinders tot eekhoorns.
De Arcadische Tuin kenmerkt zich door borders met bloeiende bloemen, vaste planten en een- en tweejarigen. Hier is tevens de ontvangstruimte, het terras en kantoor. De Hortus Arcadië is met grote regelmaat het decor van exposities, tuinconcerten, workshops en tal van andere leuke activiteiten. De tuin is te allen tijde gratis toegankelijk.

Stats & tags


Nijmegen, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling