Introductie

Hortus Haren bestaat uit 12 thematuinen. Het meest bijzondere deel is de prachtige authentieke Chinese tuin.

Ga naar de website van Hortus Haren

Historie en populariteit

In 1626 legde apotheker Henricus Munting een tuin aan in de Rozenstraat in Groningen. Munting had doorvoor vele jaren door Europa gereisd. De planten die hij tijdens die reizen had meegenomen, kregen een plekje in de Rozenstraat. In 1642 werd de tuin open gesteld voor onderzoek dor de Universiteit Groningen en de inwoners van de provinciale hoofdstad. In 1656 kwam er met hulp van de Staten een oranjerie, waardoor planten uit warme werelddelen in het koude Holland konden leven. Drie generaties Munting hebben de tuin beheerd, totdat in 1690 tot verkoop van het park overgegaan moest worden, vanwege schulden. Sinds 29 januari 1691 is de Horuts overheidsbezit. Ruim 70 jaar later werd de eerste tuinman aangesteld. Enkele huisjes aan de Rozenstraat moesten wijken, door de groei van de Hortus. In 1917 werden de tuinen verplaatst naar de huidige locatie in Haren, waar landgoed De Wolf van zo’n 12,5 ha groot, werd aangekocht.

Locatie

Onder de rook van Groningen, in het plaatsje Haren, ligt Hortus Haren. Het park is met de auto uitstekend bereikbaar en u parkeert gratis tegenover de ingang. Komt u met het openbaar vervoer, dan moet u rekening houden met een korte wandeling. Vanaf zowel de bushalte als station Haren, is het een kwartier lopen naar de Hortus.

Programma / activiteiten

De meest bijzondere tuin van de Hortus is de Chinese tuin. Het is een replica uit de Ming dynastie en aangelegd met hulp van Chinese experts. De tuin is mooi in elk seizoen, mede doordat er in elke periode wel iets bloeit. Er worden tal van activiteiten georganiseerd in de Hortus, zoals speurtochten, workshops bloemschikken, Tai Ji- sportlessen en plantjesbeurzen. Het tuinpark is van januari 2011 tot en met maart 2011 gesloten, vanwege grootschalig onderhoud.

Stats & tags


Haren, Groningen, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling