Introductie

Het Houtbouwmuseum De Helling toont bezoekers de geschiedenis door de eeuwen heen van de palinghandel. Bovendien kan men hier in allerlei vormen zien hoe de bouw, die bijna 3,5 jaar heeft geduurd, van de Korneliske Ykes II is verlopen. Heeg en omgeving is eeuwenlang het centrum geweest van de palinghandel. Er bestonden dan ook vele scheepssoorten ten behoeve van de vrachtvaart, de handel, de visserij en personenvervoer. De palingaak werd in Heeg gebouwd en Houtbouwmuseum De Helling geeft een goed beeld van de Friese scheepstypen en de historie van de palinghandel.

Ga naar de website van Houtbouwmuseum De Helling

Historie en populariteit

Het Houtbouwmuseum De Helling is een initiatief van de Stichting Bezoekerscentrum Traditionele Scheepsbouw te Heeg. De eerste paal werd door de heer E. Nijpels, toenmalige commissaris van de Koningin, geslagen in april 2001. Mr. Pieter van Vollenhoven had de eer het museum in mei 2002 officieel te openen. Vanaf die tijd wordt het museum geheel gedreven door vrijwilligers en mogen zij jaarlijks vele bezoekers op afspraak verwelkomen.

Locatie

Het Houtbouwmuseum De Helling is gelegen in het dorpje Heeg, in de mooie en waterrijke provincie Friesland. Met de auto prima te bereiken, alsook met het openbaar vervoer vanuit onder meer de plaats Sneek. Bezoekers kunnen het museum het gehele jaar op afspraak komen bezichtigen.

Programma / activiteiten

Bij Houtbouwmuseum De Helling in Heeg kunnen bezoekers een rondleiding krijgen, georganiseerd door vrijwilligers van het museum. Naast het museum, wordt dan eveneens de werf getoond en brengt men een bezoekje aan het palingschip de Korneliske Ykes ll. Groepen van maximaal 12 personen kunnen bovendien meevaren met deze palingaak.

Bezoekers kunnen een bezoek aan Houtbouwmuseum De Helling eveneens combineren met bijvoorbeeld een dorpswandeling, een fietstocht, een rondvaart of etentje. Natuurlijk mag een broodje paling niet ontbreken wanneer men een bezoekje brengt aan het Houtbouwmuseum De Helling.

Stats & tags


Heeg, Friesland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling