Introductie

Kasteel Huis Bergh is gelegen in het schitterende plaatsje ’s-Heerenberg. Het kasteel heeft een indrukwekkende geschiedenis en gaat terug tot aan de Middeleeuwen. Het kasteel biedt een combinatie van cultuur, kunst, natuur, educatie, feest en is bijzonder leuk voor kinderen. De Middeleeuwse toren, de wapenkamer, de wallen en de grachten, een bezoek aan Kasteel Huis Bergh is uitermate geschikt voor jong en oud.

Ga naar de website van Huis Bergh

Historie en populariteit

Kasteel Huis Bergh kent een interessante geschiedenis. Waarschijnlijk was er rond het jaar 1100 een houten woontoren gebouwd op de plek van het kasteel. Zo’n 100 jaar later, omstreeks 1200 werd deze woontoren vervangen door een turfstenen, ronde toren. De resten hiervan zijn nog steeds te zien in de muur van de hoofdburcht van het kasteel. Anno 1300 is het huidige kasteel gebouwd op deze bijzondere plek.

Locatie

Tot groot verdriet van velen is het kasteel in 1735 volledig afgebrand en vervolgens 200 jaar later weer opgebouwd. In 1939 werd Huis Bergh eveneens geheel verwoest door een uitslaande brand en in 1941 is de wederopbouw hiervan met behulp van buurtbewoners voltooid.

Programma / activiteiten

De Heer J.H. van Beek kocht in 1912 Huis Bergh en zette daar zijn grote kunstcollectie op. Omdat Van Beek het niet meer aan kon, schonk hij in 1946 het kasteel aan Stichting Huis Bergh.

Kasteel Huis Bergh weet jaarlijks ruim 30.000 bezoekers te trekken. Naast dagjesmensen is het kasteel ook bijzonder populair als trouwlocatie, overnachtingen en voor kinderfeestjes.

Huis Bergh ligt vlak buiten het schitterende centrum van ’s-Heerenberg in de provincie Gelderland, nabij de Duitse grens. Het kasteel is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken. Er rijden bussen vanaf station Doetinchem en met de auto kunnen bezoekers rondom het kasteel parkeren. Dit is echter wel betaald en wie gratis wil parkeren, zet de auto bij het nabijgelegen Gouden Handen.

Het historische kasteel Huis Bergh beschikt over een museumwinkel, het Berghse Muntenhuis en een vaste tentoonstelling. De museumwinkel is te vinden in het Grand Café Heeren Dubbel, op de voorburcht van het kasteel. Net buiten de poort van Huis Bergh is het Berghse Muntenhuis, waar gasten zelf hun munten kunnen slaan. De tentoonstelling beschikt onder andere over Middeleeuwse schilderkunst, handschriften, munten en snijwerken.

Jaarlijks vinden meerdere tentoonstellingen en evenementen plaats, waaronder concerten, lezingen en Middeleeuwse weekenden. Bovendien is Huis Bergh een perfecte locatie voor bruiloften, feestelijke bijeenkomsten, zakelijke bijeenkomsten en logeerpartijen. Voor kinderen en volwassenen zijn er verscheidene activiteiten beschikbaar en kinderen kunnen hier hun kinderfeestje vieren in een vorstelijk, Middeleeuws kasteel als hofdame of als ridder.

Stats & tags


s-Heerenberg, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling