Introductie

Huis Doorn is een museum dat zijn naam dankt aan de Duitse keizer Wilhelm II. Hij leefde van 1920 tot 1941 in dit kasteel. Hij was zijn vaderland ontvlucht en met al zijn bezittingen en meubels betrok hij in 1920 Huis Doorn. De oorspronkelijke inrichting geeft bezoekers een goed beeld van de vorstelijke wooncultuur. De geschiedenis wordt tijdens een rondleiding weer tot leven gebracht. De prachtige schilderijen, kroonluchters aan het plafond, dik tapijt op de vloer, keizerlijke soepborden en de schitterende slaapkamer, alsof de tijd heeft stilgestaan in Huis Doorn.

Ga naar de website van Huis Doorn

Historie en populariteit

Huis Doorn was oorspronkelijk een waterburcht die werd gebouwd eind 13e eeuw. In 1322 werd het verwoest en herbouw vond ongeveer 25 jaar later plaats. In de 16e en 17e werden er woongebouwen rond het binnenplein gebouwd en in 1796 werd het omringende park aangelegd. Het huis dankt echter zijn bekendheid aan keizer Wilhelm II uit Duitsland die in 1919 het huis aankocht, omdat hij zijn eigen land was ontvlucht. Hij breidde het kasteel uit en richtte het in met objecten uit zijn Duitse paleizen.

Locatie

De keizer woonde hier tot 1941 en in 1945 werd het huis en het landgoed als Duits bezit in beslag genomen. Nu is Huis Doorn bezit van de Staat der Nederlanden als onafhankelijk Rijksmuseum. De meeste authentieke details zijn behouden, maar ook delen van de collectie zijn aan de erfgenamen teruggegeven. Huis Doorn trekt jaarlijks vele bezoekers.

Programma / activiteiten

Huis Doorn is een kasteel met landgoed gelegen nabij Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug in de provincie Utrecht. Met eigen vervoer prima te bereiken en parkeren is gratis. Wie met het openbaar vervoer komt, kan vanaf NS Station Driebergen- Zeist op de bus stappen.

In Huis Doorn worden rondleidingen gegeven. Voordat een rondleiding begint, worden bezoekers uitgenodigd in het onderhuis de inleidende tentoonstelling te bekijken. In de museumwinkel kan men terecht voor onder meer historische boeken en allerhande leuke cadeautjes en in de koffiekamer wordt koffie of thee geschonken. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd zoals een rally halt met bijzondere auto’s.

Voor kinderen is er door het parkbos een spannende speurtocht en zijn er speciale kinderrondleidingen. Studenten kunnen in het kasteel stage lopen en wie op zoek is naar een unieke locatie voor een bruidsreportage is tevens aan het juiste adres bij Huis Doorn.

Stats & tags


Doorn, Utrecht, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling