Introductie

Breng een bezoekje aan het Huis van Gijn in Dordrecht en stap zo de achttiende en negentiende eeuw in. Zilverwerk, schilderijen, Vlaamse wandtapijten, Nederlands aardewerk met afbeelding van de Koninklijke familie, porselein uit Japan en China, antieke klokken en een interieur uit de tijd van Lodewijk XIV. De tijd heeft hier stilgestaan en dat was precies de bedoeling van Simon van Gijn. De Dordtse bankier die van 1836 tot 1922 leefde was fervent verzamelaar van kunst en curiosa. En bij leven was zijn huis aan de Nieuwe Haven in ‘Dordt’ al een waar museum waar Van Gijn met enige regelmaar bezoekers ontving. Na zijn dood is de inrichting van het huis grotendeels gelijk gebleven. Het leverde het museum in 2004 de Museumprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds op, waarin de jury vooral de sfeer van het huis roemde waardoor het leek alsof Simon van Gijn op ieder willekeurig moment zo uit een kamer zou kunnen komen wandelen.

Ga naar de website van Huis Van Gijn

Historie en populariteit

Zoals gezegd was het Huis van Gijn reeds bij leven van Simon van Gijn een waar museum. Na zijn dood in 1922 is het museum verder geprofessionaliseerd en is er een tweede, naastgelegen pand aangetrokken om de vele kunstobjecten die Van Gijn in zijn leven verzameld heeft tentoon te kunnen stellen.

Locatie

Het Huis van Gijn staat aan de Nieuwe Haven in Dordrecht. ‘Dordt’, zoals de stad in de volksmond wordt genoemd, is een stad met een rijke historie. De stad herbergt dan ook een groot aantal Rijksmonumenten die een bezoek aan de stad zeer aangenaam maken. De vele koopmanshuizen langs de oude havens, huizen met een Dordste gevel, de Groothoofdspoort, de Grote Kerk en het stadhuis en het Scheffersplein maken van Dordrecht een groot en levend openluchtmuseum.

Programma / activiteiten

‘Gas,water, licht’, ‘Nederlandse geschiedenis’, ‘Spelen en leren’, ‘Exotica’ en ‘Gasten’, het zijn slechts een paar van de vele thema’s die in het Huis van Gijn belicht worden. Op de website vind je een complete lijst van thema’s, alsmede alle overige informatie.

Stats & tags


Dordrecht, Zuid-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling