Introductie

Huis Verwolde, gelegen in het mooie dorpje Laren, stamt uit 1776 en is een prachtig in neoclassicistische stijl ontworpen kasteel. Dit fraaie edelmanshuis beschikt eveneens over een prachtige omliggende tuin, waarbij wuivende bomen en klassieke vormen op speelse wijze zijn gecombineerd met strakke lijnen.

Ga naar de website van Huis Verwolde

Historie en populariteit

In het huis zijn een paar mooie vertrekken gelegen zoals de Chinese kamer. Tevens bevindt er zich een theeschenkerij in de voormalige keuken, waar bezoekers koffie en thee kunnen drinken. Wie ingewijd wil worden in de geheimen van de adellijke, vroegere bewoning, is helemaal goed bij Huis Verwolde. Kinderen kunnen bovendien door middel van een speurtocht over het landgoed dwalen.

Locatie

De eerste vermelding van Verwolde stamt uit de 14e eeuw en was in handen van het Van Keppel geslacht. Verschillende keren werd er strijd geleverd om het toenmalige kasteel. Hertog Karle van Gelre veroverde in 1505 kasteel Verwolde, omdat van Keppel zijn eed van trouw verbroken had. Hij bracht drie diepe grachten aan en voorzag de hoge wallen van beplanting. Helaas werd in 1510 het slot overmeesterd door bisschop Frederik van Baden uit Utrecht. Met 1600 ruiters, 300 voetknechten en circa 600 wagens belegerden zij het kasteel met grof geschut. Hij liet daarop het kasteel afbreken, de grachten dempen en de wallen slechten.

Programma / activiteiten

Omstreeks 1776 werd Huis Verwolde op die plek gebouwd. Het huis is thans een bezitting van Geldersche Kasteelen en Geldersch Landschap en mag jaarlijks vele bezoekers verwelkomen.

Huis Verwolde is gelegen in de Achterhoek, gemeente Lochem, provincie Gelderland. Goed bereikbaar met eigen vervoer en niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Huis Verwolde is opengesteld voor publiek van april tot en met eind oktober. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen langs de unieke collectie meubels die zich in het huis bevinden. Alle geheimen van de adellijke, vroegere bewoners krijgt men dan te horen. Een bezoek aan de Theeschenkerij, in de voormalige keuken van het huis, is ook mogelijk wanneer geen gebruik wordt gemaakt van de rondleiding. De tuin kan men gratis zelf bezichtigen of onder leiding van een tuinman gids.

Kinderen kunnen deelnemen aan een speurtocht die hen door de prachtige tuinen rondleidt en wie op zoek is naar een unieke, romantische trouwlocatie of een prachtige bruidsreportage is eveneens bij Huis Verwolde op de juiste plek.

Stats & tags


Laren, Gelderland, Nederland
Cultuur, Kastelen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling