Introductie

Het Huizer Museum, Het Schoutenhuis, is een cultuurhistorisch museum dat zowel de historie van Huizen in beeld brengt, beheert en bewaart, alsook ruimte biedt aan de hedendaagse kunst. Het beleid van het museum is dan ook heden, verleden en mensen! Aan de hand van schilderijen, prenten en tekeningen wordt de geschiedenis van de Huizer leefgewoonten en cultuur verteld. Een woonvertrek neemt bezoekers mee terug in de tijd en daarnaast is er een mooie klederdrachtzaal met diverse kostuums te bezichtigen. Naast de vaste collectie organiseert het Huizer Museum jaarlijks nog circa vier wisseltentoonstellingen.

Ga naar de website van Huizer Museum

Historie en populariteit

Het Huizer Museum bevindt zich sinds 1995 in het Schouten- of Regthuis, een huis gelegen aan de de historische Vissersbuurt. Van oorsprong was het gebouw een voorstuk van een 17e eeuwse boerderij. Dit gedeelte werd verbouwd en verhoogd in de 19e eeuw. In 1920 onderging het pand een verbouwing waaruit twee winkel-woonhuizen ontstonden. Het monumentale huis werd in 1994 gesloopt en in 19e eeuwse stijl herbouwd. Vele mensen die Huizen bezoeken, nemen eveneens een kijkje in het boeiende Huizer Museum.

Locatie

Het Huizer Museum is gelegen in het Gooi, in de gemeente Huizen, provincie Noord Holland. Het museum is goed bereikbaar met eigen vervoer en parkeren kan op circa 5 minuten loopafstand van het museum. Vanaf het busstation in Huizen rijden bussen, waardoor het museum ook prima met het openbaar vervoer is bereiken.

Programma / activiteiten

Het Huizer Museum brengt de geschiedenis van Huizen in beeld door middel van tekeningen, prenten en schilderijen. Er is een authentiek woonvertrek van een vroeger vissersgezin te bezichtigen en de klederdrachtzaal geeft een uitstekend beeld van de mode van toen.

In het museum krijgen bezoekers een goed beeld van het vroegere boerenbedrijf, de aanleg van de haven, het nettenboeten en de rol van de visrokerijen. De vaste collectie van het Huizer Museum wordt ongeveer vier keer per jaar met wisselexposities aangevuld.

Stats & tags


Huizen, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling