Introductie

Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum, gelegen in Borger in de provincie Drenthe. Het museum vertelt bezoekers het verhaal over de hunebedbouwers en de hunebedden zelf. Dit wordt onder meer gedaan door tijdelijke en vaste tentoonstellingen. Daarnaast beschikt het museum over het Kenniscentrum, een museumwinkel en een museumcafé. Naast het Hunebedcentrum ligt een indrukwekkend hunebed en op het terrein bevindt zich de keientuin en een reconstructie van een steentijdhuis, waar bezoekers hun eigen broodje kunnen bakken. In de omgeving zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgezet.

Ga naar de website van Hunebedcentrum

Historie en populariteit

Stichting Borger, waar het Hunebedcentrum deel van uit maakt, is het Prehistorisch Hart van Nederland. Deze stichting is opgericht in 1959 en sinds 1982 is het museum in Borger gevestigd. In 1984 heette het museum nog Nationaal Hunebedden Informatiecentrum, dat in 1987 officieel door de heer Brinkman werd geopend. Als snel volgde uitbreiding en kwam er een museumcafé bij. Na deze uitbreiding werd het nieuwe centrum door prins Willem Alexander in 1995 opnieuw geopend. In de jaren die daar op volgden bleef het museum uitbreiden en vernieuwen, waarna in 2005 het splinternieuwe museum, met de naam Hunebedcentrum, door prinses Margriet officieel werd geopend.

Locatie

Het bezoekersaantal is door de jaren heen aanzienlijk gegroeid. Mocht het museum in 2005 nog 40.000 bezoekers verwelkomen, in 2006 was dit aantal al ruimschoots verdubbeld. En ook in de jaren die hierop volgden bleef dit aantal stijgen. Tot op de dag van vandaag weten veel mensen de weg naar het Hunebedcentrum te vinden.

Programma / activiteiten

Het Hunebedcentrum ligt in het plaatsje Borger in Drenthe en is zowel per auto als openbaar vervoer te bereiken. Vanuit Groningen, Emmen en Assen rijden bussen die bezoekers nabij het museum brengen en bij het Hunebedcentrum is eveneens voldoende parkeergelegenheid.

Het Hunebedcentrum brengt bezoekers terug naar de prehistorie. Nog 54 hunebedden in de omgeving en het grootste hunebed pal naast het centrum zijn te bezichtigen. Het museum vertelt een verhaal over de bouw van deze hunebedden en organiseert daarnaast regelmatig speciale activiteiten, waaronder wandelingen, exclusieve tentoonstellingen en gezellige markten. Een expositie laat zien hoe de hunebedbouwers leefden en woonden, duizenden jaren geleden en via een film wordt de reconstructie van een hunebed getoond. De bibliotheek bevat een uitgebreide collectie archeologische boeken en in de museumwinkel ligt een grote collectie, botten van prehistorische dieren, sieraden, mineralen, boeken en meer. Ook voor arrangementen en bijzondere uitstapjes is het Hunebedcentrum uitermate geschikt.

Stats & tags


Borger, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling