Introductie

Veel is er in de loop der eeuwen veranderd. Ooit een oase van rust, een bron van inspiratie voor één van de grootste Nederlandse dichters, nu een eilandje van groen in een woud van industriële en infrastructurele vooruitgang. Eén ding is echter al die tijd gelijk gebleven. En dat is de gastvrijheid waarmee bezoekers van het Huygensmuseum Hofwijck onthaald worden: door twee open poorten. Niets is veranderd sinds Constantijn Huygens zijn Hofgedicht schreef over zijn favoriete retraite.

Ga naar de website van Huygensmuseum Hofwijck

Historie en populariteit

Twee poorten zeggen meer: onthaal ik vriend of gast, dan is ‘t niet door één deur, ‘t is door twee open deuren. De ruime ingang toont wat binnen zal gebeuren, en dat de vrienden op mijn brood en op mijn wijn niet half, niet heel, niet één-, maar tweemaal welkom zijn. (gedicht Hofwijck, regel 1064-1068)

Locatie

In 1639 is gestart met de bouw van Hofwijck. Drie jaar later vond de feestelijke inwijding plaats. Bijzonder aan Hofwijck zijn de verhoudingen, die gebaseerd zijn op het menselijke lichaam. Het huis vormde hierbij het hoofd. Basis hiervoor was het harmoniemodel van Vitruvius, een Romeins architect uit de klassieke oudheid en inspiratiebron voor onder andere Leonarda da Vinci, wiens tekening van de Vitruviusman tot de beroemdste tekeningen van de wereld behoort. Nog steeds is het menselijk lichaam te herkennen in Hofwijck, zij het dat de A12 en station Voorburg het linkerbeen in zijn geheel geamputeerd hebben.

Programma / activiteiten

Huygensmuseum Hofwijck ligt op een steenworp afstand van station Voorburg, of beter gezegd, station Voorburg ligt in Hofwijck. Maar ook met eigen vervoer is Hofwijck prima te bereiken. En in de zomermaanden kunnen bezoekers zich helemaal in de Gouden Eeuw wanen door zich met de Vlietvaart te laten afzetten op Hofwijck.

Een rondleiding door Hofwijck is de beste manier om alles over het buitenverblijf van Constantijn Huygens te weten te komen. Vragen die op boeiende wijze beantwoord zullen worden hebben betrekking op de bescheiden omvang van het huis, de relatie van Huygens tot de stadhouders van Oranje en de historische context waarin Hofwijck is ontstaan. Een echter aanrader!

Stats & tags


Voorburg, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling