Introductie

IJmuiden, ‘s lands derde havenstad, geniet in Nederland vooral grote bekendheid vanwege de Hoogovens. Maar IJmuiden is veel meer dan alleen de grootste staalfabriek. IJmuiden is strand en zee, IJmuiden is natuur en duinen, IJmuiden is havens en pieren. Kortom; IJmuiden is een heerlijk dagje(of meer) uit.

Ga naar de website van IJmuiden

Historie en populariteit

Voor liefhebbers van oude stadscentra en stedelijke historie heeft IJmuiden echter niet zo veel te bieden. Deze categorie toeristen kan misschien beter een paar kilometer zuidelijker trekken naar Haarlem. IJmuiden bestaat immers pas sinds 1876, toen er langzaam maar zeker een stad ontstond op de plek waar het Noordzeekanaal daadwerkelijk inde Noordzee mondde. Overigens heeft IJmuiden wel een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit de haven van IJmuiden vertrokken prins Bernhard en prinses Juliana naar Engeland. Koningin Wilhelmina vertrok vanuit Hoek van Holland.

Bezienswaardigheden

Het zal je niet verwonderen, maar de meeste bezienswaardigheden in en om IJmuiden hebben met water te maken. Alleen het indrukwekkende Noordzeekanaal al is een bezoek aan de havenstad meer dan waard. Hetzelfde geldt voor het imposante sluizencomplex. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog is een bezoekje aan het Bunkermuseum wellicht een goed idee. Het museum is gevestigd in een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog en geeft een goed beeld van de Duitse verdedigingslinie.

Evenementen

IJmuiden is een stad waar muziek in zit. En dat blijkt vooral uit de vele muzikale evenementen die er vooral in het zomerseizoen worden georganiseerd. De bekendste is ongetwijfeld Dance Valley, dat jaarlijks vele tienduizenden liefhebbers van elektronische muziek op de been brengt. ’s Werelds beste DJ’s laten hier hun kunsten zien. Eveneens dance, maar dan in de stijl van ’s werelds beruchtste feesteiland Ibiza, is het Turn up the Beach event van de commerciële radiozender 538. Beeckestijn Pop, georganiseerd op landgoed Beeckestijn in Velsen Zuid, laat eveneens dancemuziek horen, maar dan de meer underground varianten als drum ’n bass. Maar het muziekfestival biedt meer, veel meer. Van old time blues en jazz, tot rock ’n soul. Maar ook een beetje funk, snufje singer/songwriter, van-dik-hout-zaagt-men-planken punk. Voor iedereen wat wils. Dutch Valley tenslotte is het grootste openlucht Nederlands artiesten festival. Ook muziek, maar vooral nautisch en cultureel georiënteerd, is het Havenfestival IJmuiden.

Stats & tags


IJmuiden, Noord-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling