Introductie

De haven van IJmuiden is de derde haven van ons land, na de Rotterdamse en Amsterdamse haven. Maar wanneer je je bedenkt dat IJmuiden pas sinds het einde van de negentiende eeuw bestaat, kun je je indenken dat de plaats in iets meer dan een eeuw tijd een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Over de ontwikkeling van IJmuiden en over de visserij, sleepvaart en offshore-activiteiten vertelt het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Een bijzonder leuk en informatief museum voor zowel jong als oud.

Ga naar de website van IJmuider Zee- en Havenmuseum

Historie en populariteit

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum opende zijn deuren voor het eerst op 26 maart 1994. Het museum is gevestigd in het voormalige onderkomen van de Visserijschool, Nederlands eerste school puur gericht op de visserij. Overigens lag de wens om dit markante historische gebouw te behouden ten grondslag aan het ontstaan van het museum. In 1989 werd voor het behoud van het gebouw een stichting in het leven geroepen. In totaal 70 vrijwilligers zetten zich vervolgens in om het gebouw te restaureren en uiteindelijk dienst te laten doen als onderkomen voor het maritieme museum.

Locatie

Evenals het IJmuider Zee- en Havenmuseum hebben ook de meeste andere bezienswaardigheden in en om IJmuiden hebben met water te maken. Alleen het indrukwekkende Noordzeekanaal al is een bezoek aan de havenstad meer dan waard. Hetzelfde geldt voor het imposante sluizencomplex. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog is een bezoekje aan het Bunkermuseum wellicht een goed idee. Het museum is gevestigd in een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog en geeft een goed beeld van de Duitse verdedigingslinie. Overigens heeft IJmuiden een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit de haven van IJmuiden vertrokken prins Bernhard en prinses Juliana naar Engeland. Koningin Wilhelmina vertrok vanuit Hoek van Holland.

Programma / activiteiten

Bijzonder om mee te maken zijn de motorendraaidagen, iedere laatste zaterdag van de maand. Op die dagen worden oude scheepsmotoren gestart. Daarnaast zijn er op verzoek rondleidingen mogelijk voor groepen.

Stats & tags


IJmuiden, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling