Introductie

Maak een uniek ritje door het bos met een echte smalspoortrein, bewonder historische werktuigen en locomotieven op het museumterrein en bezoek de historische turfstrooiselfabriek. In het Industrieel Smalspoor Museum in Erica kan het allemaal.

Ga naar de website van Industrieel Smalspoor Museum

Historie en populariteit

Het Industrieel Smalspoor Museum is ontstaan dankzij de inzet van een groep enthousiaste hobbyisten. Toen de turfstrooiselfabriek in Erica eind maart 1983 werd gesloten, namen de hobbyisten, verenigd in een stichting, het terrein over. De liefhebbers bouwden het terrein uit en zorgden ervoor dat de originele smalspoortrein weer kon rijden. Al een jaar later, in 1984, opende de stichting het Industrieel Smalspoor Museum. Het museum draait vanaf het begin volledig op vrijwilligers en verwelkomt ieder jaar gemiddeld zo’n 7.000 tot 8.000 bezoekers.

Locatie

Het Industrieel Smalspoor Museum is gevestigd in het Drentse dorpje Erica, ongeveer tien kilometer onder Emmen. Het museum is niet te bereiken met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Bezoekers van het museum willen natuurlijk het liefst een ritje maken in de smalspoortrein. Op de website is de dienstregeling van het treintje te vinden. Het traject werd vroeger gebruikt voor het transport van turf naar de turfstrooiselfabrieken in de omgeving. Tijdens de rit wordt uitleg gegeven over het smalspoor en over de omgeving. Langs het spoor is allerlei smalspoormaterieel opgesteld. Op het museumterrein bevindt zich ook een turfstrooiselfabriek uit 1910, de enige originele turfstrooiselfabriek die nog te zien is in ons land. In deze fabriek zijn de originele productiemachines te bewonderen. De fabriek is uitgeroepen tot Rijksmonument. Het museum beschikt zelfs over een eigen museumwinkel, met onder andere boeken, speelgoed en kaarten.

Stats & tags


Erica, Drenthe, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling