Introductie

In de hele wereld is er geen groter nog in bedrijf zijnd stoomgemaal dan het ir. D.F. Woudagemaal in het Friese Tacozijl. Alleen dat is al genoeg reden om het stoomgemaal te bezoeken. Maar er is meer. Want wie er binnenkomt heeft het gevoel terug geworpen te worden in de tijd. De enorme vliegwielen die aan de vier gitzwarte tandem compoundstoommachines zijn gekoppeld, de acht centrifugaalpompen en natuurlijk de bijzondere architectuur van het gemaal zelf, dat vooral wanneer het zonlicht zich een weg door de vele ramen naar binnenbaant aandoet als een sprookjesdecor. Een bezoek aan dit tot de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten behorende gemaal zal een ieder lang heugen.

Ga naar de website van Ir. D.F. Woudagemaal

Historie en populariteit

Het gemaal zelf werd door niemand minder dan Hare Majesteit Koningin Wilhelmina geopend op 7 oktober 1920. Met de bouw van het gemaal zelf was reeds in 1917 gestart. Naamgever Dirk Frederik Wouda, werkzaam als hoofdingenieur bij de Provinciale Waterstaat van Friesland, tekende voor het ontwerp, waarbij hij zich duidelijk liet inspireren door de Amsterdamse School. Het ontwerp voor het machinepark kwam van de hand van prof.ir. Ph. Dijkshoorn die daarbij samenwerkte met de Utrechtse machinefabriek Jaffa. De capaciteit van het gemaal is zo hoog dat het in twee dagen tijd het Sneekermeer kan leegpompen. Met de oplevering van het J.L. Hooglandgemaal bij Stavoren raakt het ir. D.F. Woudegemaal deels overbodig. Alleen wanneer het J.L. Hooglandgemaal onvoldoende capaciteit levert wordt het gemaal nog ingezet.

Locatie

Tacozijl, waar het gemaal staat, ligt dichtbij Lemmer, een van Frieslands meest bekende badplaatsen. Vooral in de zomermaanden is er hier altijd wel wat te doen. Een bezoek aan het Woudagemaal is dan ook prima te combineren met een watergerelateerde activiteit of een wandeling door het levendige watersportcentrum van Friesland.

Programma / activiteiten

In het ir. D.F. Woudagemaal vinden van maart tot en met oktober rondleidingen plaats. Openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. Groepen van 15 personen of meer kunnen het hele jaar een verzoek indienden om rondgeleid te worden.

Stats & tags


Lemmer, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling