Introductie

In het openlucht laagveenderij museum It Damshûs kunnen bezoekers ontdekken hoe de vroegere veenarbeiders van 1863 tot 1920 leefden en werkten. Daarnaast krijgt men te zien hoe laagveenturf toen werd gemaakt en krijgt men een goede indruk van het landschap dat als gevolg van de turfwinning veranderde. Bezoekers krijgen een totaalbeeld van de landschappelijke, politieke en sociaal-economische geschiedenis te zien, van de laagveenderij in Smallingerland en Opsterland. Daarnaast organiseert It Damshûs voor bezoekers boottochten die vertrekken vanaf het museum.

Ga naar de website van It Damshûs

Historie en populariteit

It Damshûs is ontstaan, nadat de laatste stenen veenarbeiderswoning in Nij Beets in 1958 steen voor steen werd afgebroken en op de plek waar nu het museum staat, weer is opgebouwd. De naam van het museum is afgeleid van de heer H.G. Dam, de laatste bewoner. Als snel volgde een bezoekerscentrum en fototentoonstelling over het leven van de veenarbeider. Sinds 1991 heeft openlucht laagveenderij museum It Damshûs eveneens het beheer gekregen over het Suddergemaal en in 2003 werd het terrein van het openluchtmuseum verder ingericht, waarna in 2006 de museumwinkel en het café volgden. Jaarlijks weten vele dagjesmensen, groepen, toeristen en scholen openluchtmuseum It Damshûs te vinden.

Locatie

It Damshûs is gelegen in het dorp Nij Beets, gemeente Opsterland, provincie Friesland. Goed te bereiken met eigen vervoer vanuit alle delen van het land.

Programma / activiteiten

In het openluchtmuseum It Damshûs is voornamelijk te zien hoe inwoners van Nij Beets leefden en werkten rond 1900. Op ware schaal zijn gebouwen nagebouwd. Daarnaast is er een permanente foto expositie te zien en kan men een dvd presentatie in het voorlichtingscentrum bijwonen. Vanuit het museum worden geregeld boottochten georganiseerd die bezoekers meenemen op reis door het mooie landschap en de gebieden van Opsterland en Smallingerland.

Het museum heeft diverse arrangementen samengesteld, die onder meer kunnen bestaan uit een bezoek aan het museum en het suddergemaal, een rondvaart en een maaltijd in het restaurant. Dit maakt het museum uitermate geschikt voor uitstapjes van verenigingen, personeelsreisjes of familiedagen. Ook leerlingen van scholen kunnen op een actieve en levendige manier kennis maken met It Damshûs door middel van boeiende, uitvoerende opdrachten.

Stats & tags


Nij Beets, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling