Introductie

It Gysbert Japicxhûs, oftwel het Gysbert Japicxhuis, is het museum over de belangrijke Friese schrijver Gysbert Japicx. Het museum richt zich behalve op de schrijver ook op de Friese taal, uiteraard geheel in het Fries. Maar voor diegene die de Friese taal niet machtig zijn; alle exposities zijn ook naar het Nederlands vertaald.

Ga naar de website van It Gysbert Japicxhûs

Historie en populariteit

Gijsbert Japicx leefde van 1603 tot 1666 in Bolsward. Om in de kost te voorzien werkte Japicx als schoolmeester en voorzanger. In 1640 verscheen ‘Fryske Tsjerne’ (Friese Karnen), een bundel van versjes en gedichtjes. De bundel is geheel in het Fries geschreven. Bijzonder voor die tijd, want ruim een halve eeuw eerder verdween de Friese taal als recht- en bestuurstaal. In het voorwoord van het postuum uitgegeven ‘Fryske Rymlarije’ (Friese Rijmelarij) vraagt hij de lezer dan ook om opbouwende kritiek. “Ik heb immers mijn eigen taal moeten leren schrijven,” schrijft Japicx.

Locatie

It Gysbert Japicxhûs is gevestigd in Bolsward. Bolsward is één van de elf Friese steden. Ondanks de beperkte omvang van het stadje valt er voldoende te zien en te beleven. De lekkerste belevenis is misschien wel een bezoekje aan de distilleerderij van Sonnema Berenburg. Daarnaast is het heerlijk struinen door de historische binnenstad met zijn talrijke grachtjes en prachtige gebouwen, zoals het stadhuis, de Martinikerk en de Broerekerk.

Programma / activiteiten

It Gysbert Japicxhûs heeft vijf doorlopende exposities. De eerste geeft een kijkje in het leven van Gijsbert Japicx zelf en beschrijft zijn dichtwerk. Een tweede expositie richt zich op de liederen van Japicx. Liederen die ook te beluisteren zijn. ‘Het verhaal van de taal’, ‘meertaligheid’ en ‘de traditie van de Friese taal en vrijheid’ zijn de overige drie exposities en belichten onder andere de Friese taal en andere minderheidstalen die in de Europese Unie worden gesproken. Het museum is geopend op maandag van 13:30 tot 17:00 uur en van dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Zaterdags en zondags gesloten.

Stats & tags


Boalsert, Friesland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling