Introductie

Verbaas en verwonder je over de wereld van de sterren. Leer alles over hemellichamen en astronomie bij Jan Paagman Sterrenwacht.

Ga naar de website van Jan Paagman Sterrenwacht

Historie en populariteit

Jan Paagman was de bouwer van de eerst geplaatste telescoop. Het sterrencentrum is naar hem vernoemd. De Sterrenwacht is ontstaan op initiatief van een particulier, met hulp van het Nationaal Beiaard Museum. Dit museum is de naaste buur van de Sterrenwacht. Het Pieterse Planetarium stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Bijzonder is dat het gebouwd is door een lyceumleerling (Ge Pieterse). Na een bezoek vanuit school aan een planetarium in Haarlem, was Pieterse zo enthousiast, dat hij bij thuiskomst zelf een planetarium bouwde. Nederland kent nog veel oudere mechanische planetaria. Een van de oudste staat in het Friese Franeker en is gebouwd in 1782. In februari 2008 is gestart met een grootse verbouwing van het sterrenmuseum. Er is een nieuwe tentoonstellingsruimte, keuken, clubruimte en filmzaal.

Locatie

Aan de rand van het Brabantse Asten ligt Jan Paagman Sterrenwacht. Het sterrenkundig park is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte loopt u binnen tien minuten naar het museum. Ernaast bevindt zich het Nationaal Beiaard Museum, compleet met natuurmuseum. Een combinatiebezoek is een aanrader.

Programma / activiteiten

Bij Jan Paagman Sterrenwacht neemt u een duik in de sterrenkunde. Er is een tentoonstelling waar u leert over sterren, planeten, sterrenbeelden en meer. Natuurlijk kunt u zelf ook de hemel bekijken door een van de telescopen. Er worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd. Niet alleen voor leden. Er zijn ook publieksavonden, met interessante lezingen. Op zondagmiddag staat onze zon centraal. Wilt u meer weten over zonnevlekken of waarom de zon warmte en licht uitstraalt? Bezoek dan op een zondagmiddag de Sterrenwacht. Het planetarium is geschikt voor bezoekers van vijf jaar of ouder.

Stats & tags


Asten, Noord-Brabant, Nederland
Planetariums

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling